Dobračina 27 - Beograd
Obavešteni smo da postoje pokušaji lažnog predstavljanja…
…imenom SVETOG VID-a u različitim krajevima balkana…
…i ovim putem želimo da ukažemo na ovu zloupotrebu našeg imena.
Upozoravamo posetioce sajta da je adresa Specijalne bolnice SVETI VID
…isključivo Dobračina 27 u Beogradu i jedina lokacija na kojoj naši lekari rade…
…sve ostale informacije o gostovanjima naših lekara van Beograda su NETAČNE.
Youtube Youtube Twitter Google +

Fotodinamska terapija

TERAPIJSKI PRISTUP PROBLEMIMA ŽUTE MRLJE

Fotodinamska terapijaTerapijski pristup je do pre nekoliko godina bio vrlo sužen, dok se danas može delovati i u slučaju vrlo agresivnih formi – u smislu da se zaustavi napredovanje oboljenja, ukoliko se reaguje na vreme.
Svakako, prevencija i otklanjanje faktora rizika su i dalje na prvom mestu.

Preventivno delovanje

Rano prepoznavanje problema i blagovremena primena terapije redukuje rizik od fudroajantnog, nepovratnog gubitka centralnog vida. Prilikom operacije katarakte, pogotovo ako kod pacijenta istovremeno postoji i oštećenje makule, danas se sve više savetuje ugradnja posebnih, savitljivih intraokularnih sočiva sa integrisanim filterom, koji apsorbuje i blokira prodor UV i plave svetlosti. Time deluje protektivno na makulu (takozvana žuta mrlja ili natural intraokularna sočiva). To je jedan od vidova preventivnog delovanja.

Blagovremena dijagnostika

Diferencijalna dijagnoza tipova oboljenja makule se postavlja kliničkim pregledom, snimanjem očnog dna bez i sa kontrastom (angiografija) i najnovijom dijagnostičkom procedurom – OCT (optička koherentna tomografija) koja daje fantastične, gotovo histološke preseke kroz makulu i njen detaljan todimenzionalni prikaz.
Na ovaj način se lako diferenciraju dva osnovna oblika vlažne forme makularne degeneracije – okultna i klasična, čije se terapijske mogućnosti i prognoza razlikuju a uz pomoć OCT dijagnostike brzo i lako se otkrivaju i mnogi drugi procesi u makuli (edemi, trakcioni fenomeni i sl.)

Fotodinamska terapija

fotodinamska_terapijaPrimenom fotodinamske terapije (PDT), postiže se uništenje loših krvnih sudova – ciljano, bez oštećenja okolnog tkiva, što nije bio slučaj sa ranijom generacijom termo-lasera. Ova vrsta terapije se u zemlji obavlja jedino u Specijalnoj bolnici SVETI VID, gde je problemu makularne degeneracije posvećena posebna pažnja.

Hirurgija makule

Hirurški pristup, koji se poslednjih godina primenjuje, jeste takozvana translokacija ili premeštanje makule. Ovo je kompleksna intervencija, koja se primenjuje u ograničenom broju slučajeva, a najveći deo problematike se rešava jednostavnije ubacivanjem leka u vitreus (anti VEGF) izolovano ili u sklopu vitrektomije. Rutinska hirurgija koja se ovde izvodi je hirurgija pukotine u žutoj mrlji (macular hole), kao i hirurgija nabora u makuli (macular pucker).

Specijalna bolnica SVETI VID je jedinstvena ustanova na ovim prostorima, u kojoj se sprovode specijalni programi za rešavanje problema makule (žute mrlje) – primena fotodinamske terapije (PDT) i intravitrealne primene lekova kojima se blokira dalja neovaskularizacija, odnosno zaustavlja napredovanje bolesti (anti-VEGF), potom klasičan laserski tretman nekih oboljenja makule, kao i jedinstvena makularna hirurgija za bolesti na površini žute mrlje – makularni paker i rupa u makuli.
 • International star for quality

  INTERNATIONAL DIAMOND STAR FOR QUALITY ŽENEVA 2017

  Jos jedna prestizna nagrada SVETOM VIDU za kvalitet i kontinuitet kvaliteta koji ova ustanova neguje,profesionalizam, inovacije, posvecenost pacijentu,humanitarni rad...

 • Lična karta

  LIČNA KARTA
  Specijalne Bolnice SVETI VID

  Bolnica je smeštena u užem centru Beograda, u Dobračinoj ulici br. 27, blizu Trga Republike i Narodnog pozorišta.
  +381 (11) 328 37 37
  +381 (11) 328 33 87

  O bolnici...+

 • Glavna nagrada - London 2014

  Glavna nagrada za Kvalitet - London 2014

  Na međunarodnoj konvenciji koja se održava 29.11. 2014. godine u Londonu, SVETI VID je dobio poziv za prijem Glavne Nagrade za Kvalitet za najviši kvalitet.

  Nagrade...+

 • Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada u svetu za operaciju binokularne katarakte, Milano 2013.

  Nagrade...+

 • PRVA NAGRADA U SVETU BOLNICI
  SVETI VID

  Dodeljena je na internacionalnom kongresu Inovativne Oftalmologije za kvalitet hirurgije i doprinos razvoju savremene oftalmologije
  EYE ADVANCE.

  Nagrade...+

 • Operacija katarakte

  PRIČE PACIJENATA

  Nešto najdragocenije u poslu kojim se bavimo su naši zadovoljni pacijenti. Ovo su samo neke priče od mnogih, dokumenti o sudbonosnom preokretu u životu koji je ovim ljudima donela Specijalna bolnica SVETI VID.

  Video...+

 • Dečija oftalmologija

  DEČIJA OFTALMOLOGIJA

  Na čelu odeljenja dečje oftalmologije je Prof. Dr Rudolf Autrata, Profesor oftalmologije i direktor dečje oftalmološke klinike Masarikovog Univerziteta, Brno, Češka.

  Dečija oftalmologija...+

 • Dečija oftalmologija

  PRIČE PACIJENATA

  Iskustvo majke operisanog dečaka koji je bio deo humanitarne akcije koju Specijalna bolnica SVETI VID sprovodi sa televizijom Studio B

  Dečija oftalmologija...+