Dobračina 27 - Beograd
Upozoravamo javnost da postoje pokušaji zloupotrebe…
imena SVETOG VIDA lažnim predstavljanjem od strane drugih ustanova…
Adresa SVETOG VIDA je isključivo Dobračina 27 u Beogradu!

Fotodinamska terapija (PDT)

Primenom fotodinamske terapije (PDT), postiže se uništenje loših krvnih sudova (neovaskularizacija) – ciljano, bez oštećenja okolnog tkiva, što nije bio slučaj sa ranijom generacijom termo-lasera. Ova vrsta terapije se u zemlji obavlja jedino u Specijalnoj bolnici SVETI VID, gde je oboljenju makule posvećena posebna pažnja. Sastoji se u primeni Vizudina (verteporfin), leka koji se ubrizgava intravenozno, vezuje za receptore u ”lošim krvnim sudovima”, a potom aktivira putem svetlosti lasera, odredjene talasne dužine. Tako aktiviran Vizudin, ciljano dovodi do uništenja ”loših” krvnih sudova, i time smanjuje destrukciju tkiva makule.

Radi se o foto efektu, a ne termalnom, tako da nema ’’kolateralnog’’ uništenja tkiva.

Tretira se samo odredjena zona, koja je patološka.

Obzirom na fotosenzitivni učinak leka, koji se aktivira pod uticajem svetlosti, potrebno je da se pacijenti par dana sklone sa jake svetlosti, koja na koži može dovesti do oštećenja – rana. Zato se koristi zaštitna krema, kao i zaštitne naočare, do deaktivacije leka. Prigušeno svetlo i popodnevna svetlost je u redu, i time se postiže eliminisanje preostalog leka iz organizma.

Danas postoje i drugi vidovi terapije, lekovi iz grupe aVEGF-a, koji imaju primat u odnosu na PDT, kod vlažne forme makularne degeneracije, a neretko se koriste i u kombinaciji.

Primena PDT danas ostaje u oblasti tretiranja CSR – centralne serozne horioretinopatije.

fotodinamska_terapija

Fotodinamska terapija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Eye Advance 2018

  NAGRADA ZA IZVANREDNOST U HIRURGIJI OKA 2018.

  I ponovo, nagrada SVETOM VIDU ZA IZVANREDNA HIRURŠKA REŠENJA, prikazana na INTERNACIONALNOM KONGRESU INOVATIVNE OFTALMOLOGIJE – EYE ADVANCE 2018.

 • International star for quality

  INTERNATIONAL DIAMOND STAR FOR QUALITY ŽENEVA 2017

  Jos jedna prestizna nagrada SVETOM VIDU za kvalitet i kontinuitet kvaliteta koji ova ustanova neguje,profesionalizam, inovacije, posvecenost pacijentu,humanitarni rad...

 • Lična karta

  LIČNA KARTA
  Specijalne Bolnice SVETI VID

  Bolnica je smeštena u užem centru Beograda, u Dobračinoj ulici br. 27, blizu Trga Republike i Narodnog pozorišta.
  +381 (11) 328 37 37
  +381 (11) 328 33 87

  O bolnici...+

 • Glavna nagrada - London 2014

  Glavna nagrada za Kvalitet - London 2014

  Na međunarodnoj konvenciji koja se održava 29.11. 2014. godine u Londonu, SVETI VID je dobio poziv za prijem Glavne Nagrade za Kvalitet za najviši kvalitet.

  Nagrade...+

 • Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada u svetu za operaciju binokularne katarakte, Milano 2013.

  Nagrade...+

 • PRVA NAGRADA U SVETU BOLNICI
  SVETI VID

  Dodeljena je na internacionalnom kongresu Inovativne Oftalmologije za kvalitet hirurgije i doprinos razvoju savremene oftalmologije
  EYE ADVANCE.

  Nagrade...+

 • Operacija katarakte

  PRIČE PACIJENATA

  Nešto najdragocenije u poslu kojim se bavimo su naši zadovoljni pacijenti. Ovo su samo neke priče od mnogih, dokumenti o sudbonosnom preokretu u životu koji je ovim ljudima donela Specijalna bolnica SVETI VID.

  Video...+

 • Dečija oftalmologija

  DEČIJA OFTALMOLOGIJA

  Na čelu odeljenja dečje oftalmologije je Prof. Dr Rudolf Autrata, Profesor oftalmologije i direktor dečje oftalmološke klinike Masarikovog Univerziteta, Brno, Češka.

  Dečija oftalmologija...+

 • Dečija oftalmologija

  PRIČE PACIJENATA

  Iskustvo majke operisanog dečaka koji je bio deo humanitarne akcije koju Specijalna bolnica SVETI VID sprovodi sa televizijom Studio B

  Dečija oftalmologija...+