Dobračina 27 - Beograd
Dobračina 27 - Beograd
Upozoravamo javnost da postoje pokušaji zloupotrebe…
imena SVETOG VIDA lažnim predstavljanjem od strane drugih ustanova…
Adresa SVETOG VIDA je isključivo Dobračina 27 u Beogradu!

Corneal cross linking CXL

INDIKACIJE za CXL: – ektazije rožnjače, urođene i stečene – keratokonus – pelusidna marginalna degeneracija, – jatrogena keratektazija (post-lasik, pseudofakna keratopatija nakon neadekvatne hirurgije katarakte) sa prognostičkim putem ka transplantaciji. Intervencija se savetuje u početnim fazama, sa pahimatrijskom vrednošću većom od 400 mikrona debljine rožnjače. Klinička primena otpočela je krajem devedesetih godina.

Nema promena u IOP-u u toku procedure. Fitovanje specijalnog sočiva za keratokonsu, sledi nakon reepitelizacije i procesa ozdravljenja rožnjače.

CILJ PROCEDURE usredsređen je upravo na postizanje biomehaničke stabilizacije rožnjače i prekid progresije bolesti, kako bi se sprečila potreba za transplantacijom. Radi se o terapeutskom postupku u stanjima oka sa progresivnim istanjenjem i razmekšanjem rožnjače (ektazija), radi ojačanja mehaničke i biohemijske stabilnosti rožnjače, podsticanjem stvaranja dodatnih hemijskih veza unutar kornealne strome putem strogo lokalizovane fotopolimerizacije, uz maksimum zaštite okolnog tkiva.

Procedura se sastoji u homogenom prosvetljavanju tkiva rožnjače (UVA 370nm) natopljenog rastvorom riboflavina (vit B2), tokom 30 minuta, čime su pokrenuti bio-hemijski mehanizmi radi ojačanja i stvaranja novih kovalentnih veza među kolagenim fibrilama (porast biomehaničke snage). Postupak je bezbolan i bezbedan. Primenjuje se anestezija rožnjače – kapima.

Efekat je lokalizovan na prednji deo roznjače. Dva su bitna cilja u tretmanu ektazija rožnjače:

Restauracija strukturnog integriteta rožnjače, corneal collagen cross-linking-om (CCL)
Restauracija vidne oštrine, što se postiže GP kontaktnim sočivom.

Danas imamo mogućnosti fitovanja specijalnih sočiva za ovako deformisanu rožnjaču, Rose K 2 što se primenjuje nakon završene procedure cross linkinga.

Kombinovanjem ove metode lečenja i korigovanja specijalnim sočivom za ektatičnu rožnjaču, postigli smo fantastične rezultate u lečenju, sa potpunom rehabilitacijom vidne funkcije, o čemu govori i priloženi film:

Šta je zapaženo nakon primene cross linkinga rožnjače?

 • Zaustavljanje napredovanja ektazije
 • Smenjenje regresije
 • Poboljšanje tolerancije kontaktnog sočiva
 • Pad maksimalne keratometrijske vrednosti
 • lako zaravnjenje rožnjače do 2D astigmatizma
 • Lako poboljšanje nekorigovane vidne oštrine
 • Eye Advance 2018

  NAGRADA ZA IZVANREDNOST U HIRURGIJI OKA 2018.

  I ponovo, nagrada SVETOM VIDU ZA IZVANREDNA HIRURŠKA REŠENJA, prikazana na INTERNACIONALNOM KONGRESU INOVATIVNE OFTALMOLOGIJE – EYE ADVANCE 2018.

 • International star for quality

  INTERNATIONAL DIAMOND STAR FOR QUALITY ŽENEVA 2017

  Jos jedna prestizna nagrada SVETOM VIDU za kvalitet i kontinuitet kvaliteta koji ova ustanova neguje,profesionalizam, inovacije, posvecenost pacijentu,humanitarni rad...

 • Lična karta

  LIČNA KARTA
  Specijalne Bolnice SVETI VID

  Bolnica je smeštena u užem centru Beograda, u Dobračinoj ulici br. 27, blizu Trga Republike i Narodnog pozorišta.
  +381 (11) 328 37 37
  +381 (11) 328 33 87

  O bolnici...+

 • Glavna nagrada - London 2014

  Glavna nagrada za Kvalitet - London 2014

  Na međunarodnoj konvenciji koja se održava 29.11. 2014. godine u Londonu, SVETI VID je dobio poziv za prijem Glavne Nagrade za Kvalitet za najviši kvalitet.

  Nagrade...+

 • Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada u svetu za operaciju binokularne katarakte, Milano 2013.

  Nagrade...+

 • PRVA NAGRADA U SVETU BOLNICI
  SVETI VID

  Dodeljena je na internacionalnom kongresu Inovativne Oftalmologije za kvalitet hirurgije i doprinos razvoju savremene oftalmologije
  EYE ADVANCE.

  Nagrade...+

 • Operacija katarakte

  PRIČE PACIJENATA

  Nešto najdragocenije u poslu kojim se bavimo su naši zadovoljni pacijenti. Ovo su samo neke priče od mnogih, dokumenti o sudbonosnom preokretu u životu koji je ovim ljudima donela Specijalna bolnica SVETI VID.

  Video...+

 • Dečija oftalmologija

  DEČIJA OFTALMOLOGIJA

  Na čelu odeljenja dečje oftalmologije je Prof. Dr Rudolf Autrata, Profesor oftalmologije i direktor dečje oftalmološke klinike Masarikovog Univerziteta, Brno, Češka.

  Dečija oftalmologija...+

 • Dečija oftalmologija

  PRIČE PACIJENATA

  Iskustvo majke operisanog dečaka koji je bio deo humanitarne akcije koju Specijalna bolnica SVETI VID sprovodi sa televizijom Studio B

  Dečija oftalmologija...+