Dobračina 27 - Beograd
Upozoravamo javnost da postoje pokušaji zloupotrebe…
imena SVETOG VIDA lažnim predstavljanjem od strane drugih ustanova…
Adresa SVETOG VIDA je isključivo Dobračina 27 u Beogradu!

Najnovije u hirurgiji glaukoma

 

Minijaturni XEN-GEL implant u MINIMALNO INVAZIVNOJ HIRURGIJI GLAUKOMA

Najnoviji implanti u obliku gela, minijaturni, savitljivi, atraumatski, predstavljaju korak dalje u evoluciji hirurgije glaukoma.
Još davno je nastala ideja o korišćenju gel implanata koji će modifikovati tradicionalne hirurške pristupe i omogućiti tretman oboljenja u početnoj i umerenoj fazi.
SPECIJALNA BOLNICA SVETI VID uvela je hirurgiju glaukoma u novu epohu, menjajući stare, neefikasne hirurške pristupe. Davnih godina bila je to nepenetrantna duboka sklerektomija sa primenom SK gela, a sada je primena novih gel implanata, u hirurškom postupku koji se odvija kroz minijaturni rez, koji odmah zarasta.

      

 

Kroz minijaturni otvor na rožnjači, od 2 mm, kao za miniinvazivnu hirurgiju katarakte, ubaci se minijaturni injektor u kome je gel – implant, od svega 6 mm dužine, i 45 microna širine, savitljiv.
Implant se „minijaturnom iglom“ dovodi u prostor ispod konjunktive (vežnjače) u kome ostaje. Na taj način je omogućena „pomoć“ u oticanju očne vodice u prostor van oka, gde se odvodi normalnim venskim putem.
Prednost ove nad svim ranijim metodama jeste da nema otvaranja oka, nema implantacije „spolja“, već se čitav postupak odvija unutar oka – ab interno.

Ova procedura se ne preporučuje u terminalnim, jako odmaklim stanjima sa velikim oštećenjima živca i velikim gubitkom vidnog polja. Najbolji efekat hirurgije je u početnim i umereno odmaklim stadijumima, onda kada jedna vrsta kapi ne može da zaustavi oboljenje, kod takozvanih „upornih glaukoma“, „otpornih“ na standardnu terapiju i nakon ranije hirurgije, koja nije dovela do rezultata.
Oboljenje treba pratiti, i za to postoje savremene imaging metode, OCT pre svega.
Optička tomografija je objektivni pokazatelj stepena oštećenja i omogućuje uporedjivanje sa prethodnim stanjem, dakle objektivno pokazuje da li bolest napreduje.
U tom slučaju treba planirati adekvatan hirurški zahvat, pre nego nastanu opsežna definitivna oštećenja i gubitak vida.
Često se u slučajevima sa kataraktom i glaukomom, pri operaciji katarakte savetuje kombinovana procedura, u kojoj će se, ubaciti Xen implant i time stabilizovati očni pritisak, kroz isti rez kroz koji će se implantirati i intraokularno sočivo. Rez je mali, samozarastajući. Nema ostajanja u bolnici.

 

Video prilozi

 • Eye Advance 2018

  NAGRADA ZA IZVANREDNOST U HIRURGIJI OKA 2018.

  I ponovo, nagrada SVETOM VIDU ZA IZVANREDNA HIRURŠKA REŠENJA, prikazana na INTERNACIONALNOM KONGRESU INOVATIVNE OFTALMOLOGIJE – EYE ADVANCE 2018.

 • International star for quality

  INTERNATIONAL DIAMOND STAR FOR QUALITY ŽENEVA 2017

  Jos jedna prestizna nagrada SVETOM VIDU za kvalitet i kontinuitet kvaliteta koji ova ustanova neguje,profesionalizam, inovacije, posvecenost pacijentu,humanitarni rad...

 • Lična karta

  LIČNA KARTA
  Specijalne Bolnice SVETI VID

  Bolnica je smeštena u užem centru Beograda, u Dobračinoj ulici br. 27, blizu Trga Republike i Narodnog pozorišta.
  +381 (11) 328 37 37
  +381 (11) 328 33 87

  O bolnici...+

 • Glavna nagrada - London 2014

  Glavna nagrada za Kvalitet - London 2014

  Na međunarodnoj konvenciji koja se održava 29.11. 2014. godine u Londonu, SVETI VID je dobio poziv za prijem Glavne Nagrade za Kvalitet za najviši kvalitet.

  Nagrade...+

 • Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada u svetu za operaciju binokularne katarakte, Milano 2013.

  Nagrade...+

 • PRVA NAGRADA U SVETU BOLNICI
  SVETI VID

  Dodeljena je na internacionalnom kongresu Inovativne Oftalmologije za kvalitet hirurgije i doprinos razvoju savremene oftalmologije
  EYE ADVANCE.

  Nagrade...+

 • Operacija katarakte

  PRIČE PACIJENATA

  Nešto najdragocenije u poslu kojim se bavimo su naši zadovoljni pacijenti. Ovo su samo neke priče od mnogih, dokumenti o sudbonosnom preokretu u životu koji je ovim ljudima donela Specijalna bolnica SVETI VID.

  Video...+

 • Dečija oftalmologija

  DEČIJA OFTALMOLOGIJA

  Na čelu odeljenja dečje oftalmologije je Prof. Dr Rudolf Autrata, Profesor oftalmologije i direktor dečje oftalmološke klinike Masarikovog Univerziteta, Brno, Češka.

  Dečija oftalmologija...+

 • Dečija oftalmologija

  PRIČE PACIJENATA

  Iskustvo majke operisanog dečaka koji je bio deo humanitarne akcije koju Specijalna bolnica SVETI VID sprovodi sa televizijom Studio B

  Dečija oftalmologija...+