Dobračina 27 - Beograd
Obavešteni smo da postoje pokušaji lažnog predstavljanja…
…imenom SVETOG VID-a u različitim krajevima balkana…
…i ovim putem želimo da ukažemo na ovu zloupotrebu našeg imena.
Upozoravamo posetioce sajta da je adresa Specijalne bolnice SVETI VID
…isključivo Dobračina 27 u Beogradu i jedina lokacija na kojoj naši lekari rade…
…sve ostale informacije o gostovanjima naših lekara van Beograda su NETAČNE.
Youtube Youtube Twitter Google +

Operacija katarakte

Katarakta je stanje zamućenja prirodnog, biološkog očnog sočiva, čime se remeti i slabi funkcija vida, počev od postepenog zamućenja pa sve do “privremenog slepila” usled definitivnog zamućenja sočiva. Srećom, danas se ovo slepilo može izbeći ranom operacijom.

KAKVA JE ULOGA NAŠEG SOČIVA U OKU?

Prirodno biološko sočivo je prozirno i bikonveksno. Propušta i prelama svetlosne zrake na putu ka mrežnjači (kao i rožnjača) i učestvuje u akomodaciji, zajedno sa Zinnovim zonulama i cilijarnim telom. Akomodacija je važan, refleksni akt kojim se oko prilagođava da bliske predmete vidimo jasno. Starenjem, počev od 40,45-te, stari i sočivo i slabi njegova sposobnost da prelomi zrake koji dolaze sa bliskih predmeta – akomodacija nestaje. Čitanje je otežano, bez dodatne korekcije. To je doba staračke dalekovidosti ili – presbiopija.

KAKO DOLAZI DO KATARAKTE ?

Iz nekih razloga u sočivu mogu nastati metaboličke promene, čime ono gubi prozirnost, dobija sivkast ton, a nekada žućkast ili braon (različiti tipovi katarakte). Navode se brojni uzroci i mogući risk faktori: nasleđe, infekcije u trudnoći, metaboličke bolesti (diabetes npr.), razna zračenja, pušenje, alkohol, neki lekovi, dehidracija, poremećaj ishrane i elektrolita, trauma i dr. Katarakta često prati druga oboljenja oka (uveitis, retinitis, pigmentosa,…). Zahvata sve starosne grupe, od beba i dece – do kasne starosti (senilna) gde je najčešća. Urođena katarakta može biti udružena sa glaukomom koji se ne mora odmah ispoljiti, zato tu decu treba često kontrolisati nakon operacije. U sastavu nekih sindroma, katarakta kod dece može uputiti i na postojanje ozbiljnih oštećenja na drugim organima. Kada nastane, jedini tretman je hirurški.

KADA SE SPROVODI OPERACIJA KATARAKTE ?

Odmah kada počne da smeta. Ovo je moguće postići samo ultrazvučnom operacijom – fakoemulzifikacijom. Ranom operacijom, bez čekanja sazrevanja, izbegavaju se brojne komplikacije i omogućuje brza postoperativna rehabilitacija vida, bez ostajanja u bolnici. Rez je mali, oko 2mm, anestezija lokalna. Hirurgija traje vrlo kratko, 6-10 min, nema ušivanja rane koja zarasta do sutradan. Stoga se mogu se operisati oba oka istog dana ili dan za danom. Stara agresivna hirurška metoda (ECCE), međutim, podrazumeva potrebu da katarakta sazri, čime se pacijent uvodi bespotrebno u stanje “privremenog slepila”, da bi se potom operisao velikim rezom, nakon čega obično sledi hospitalizacija.

Čekanje sazrevanja katarakte su zastarela shvatanja koja odgovaraju starom, klasičnom hirurškom pristupu, koji se više od 3 decenije ne koristi u zvaničnoj savremenoj oftalmologiji. Na žalost u našoj zemlji još je uvek prisutan. Jedini zvanični hirurški pristup, humaniji i kvalitetniji, jeste fakoemulzifikacija – operacija katarakte ultrazvukom.

Fakoemulzifikacija, već četvrtu deceniju prisutna u oftalmologiji širom sveta, sem u pojedinim ruralnim sredinama, danas je postigla vrhunac u tehnici izvođenja i ponudi najkvalitetnijih savitljivih sočiva koja se pri tome implantiraju. Ona se izvodi u uslovima jednodnevne bolnice, bez potrebe ostajanja u bolnici nakon operacije.

Kad su deca i bebe u pitanju treba operisati što ranije, ako je centralno postavljena i remeti razvoj vidne funkcije – kao rana borba protiv slabovidosti. Implantacija intraokularnog sočiva se podrazumava, sem u jasno definisanim, ređim stanjima, kada se to ostavlja za sekundarni akt.

Ultrazvučnu metodu smo uveli u zemlju davno, sa osnovanjem bolnice pri čemu to nije bio početnički nivo već sam vrh ove hirurgije. To je bio jedini način da savremene stavove i metode učinimo dostupnim i našim ljudima u svojoj zemlji. Svakako da je potrebno vreme i strpljenje da oni prodru u sve pore domaće oftalmologije. Mladi kadar ih mora prihvatiti odmah kao jedine važeće i ispravne, onako kako to čine kolege u drugim zemljama, umesto da se o tome govori šaputavim tonom i piše sitnim slovima.

OPERACIJA KATARAKTE I UGRADNJA MULTIFOKALNOG SOČIVA U JEDNOM AKTU

Hirurgija zamene sočiva – fakemulzifikacija pruža komforan način operacije katarakte, ali sa izborom odgovarajućeg sočiva, kojim se koriguje određeni dioptrijski problem, postala je neraskidiv deo refraktivne procedure. Ugradnjom multifokalnih intraokularnih implanata, rešava se problem čitanja i korekcije za daljinu.

Primenjuje se kao metoda korigovanja dioptrije, minimalnog reza, bez šava, u lokalnoj anesteziji kapima, u trajanju od svega nekoliko minuta, u uslovima jednodnevne hirurgije, bez ostajanja u bolnici. Operišu se oba oka u istom aktu, ali dan za danom. U slučaju postojanja i preoperativnog astigmatizma, danas je moguće izabrati multifokalno sočivo koje istovremeno koriguje i cilindar.

Kod mladih osoba sa postojanjem katarakte, daje mogućnost „rehabilitacije” akomodacije. Dakle, mlada osoba sa kataraktom, operacijom katarakte, gubi akomodaciju, čime naočare za blizinu postaju neophodne. Multifokalni implant omogućuje vid i na daljinu i na blizinu, kao pre operacije katarakte.

Ukoliko se radi o visokoj kratkovidosti, bolja varijanta je MONOVISION.

DA LI JE MESTO FAKOEMULZIFIKACIJE U NAŠOJ ZEMLJI ISTO KAO I U SVETU?

Na žalost, ne. Katarakta se i dalje operiše na stari način širom naše zemlje. Za to ne postoji ni socioekonomsko, niti medicinsko opravdanje. Pacijentu se kaže da čeka “sazrevanje katarakte”, čime se svesno uvodi u stanje “privremenog slepila”, koje rađa depresiju i izolaciju i česte povrede i prelome.

Osim toga, bubrenje i raspadanje gustog, zamućenog sočiva koje traje dugo, može stvoriti užasne situacije sa trajnim posledicama (uveitis, glaukom,…). Iza guste katarakte eventualne promene na očnom dnu, nastale u udruženim bolestima oka (diabetes, glaukom ,makula,…), se ne mogu detaljno objektivno videti, pa ni blagovremeno delovati. Time vidna funkcija biva trajno oštećena.

Prelazak sa klasične na ultrazvučnu metodu, čime bi se sve ovo izbeglo, nije nimalo jednostavan, i zahteva izuzetno hirurško iskustvo i umeće, a za to će svakako biti potrebne godine strpljenja i učenja. S obzirom na drastičnu razliku ultrazvučnog od manuelnog pristupa, fakoemulzifikacija je izuzetna opasnost za hirurge početnike. Samo bogato iskustvo u ovoj tehnici, kao i u rešavanju različitih komplikovanih slučajeva, daje maksimalnu sigurnost i korišćenje svih potencijala savremene oftalmologije danas.

Metoda, čiji je idejni tvorac američki oftalmolog Charles Kelman prisutna je u svetskoj oftalmologiji od 1971, a u našu zemlju ulazi zahvaljujuci prof. Dr Pavelu Rozsivalu koji je do maksimuma razvio mogućnosti ove hirurgije. Ovaj istaknuti virtuoz hirurgije proglašen je jednim od najzaslužnijih ljudi za razvoj oftalmologije u XX veku. Zahvaljujući njemu fakoemulzifikacija se u SVETOM VIDU obavlja u svom najrazvijenijem nivou, primenom potpuno nove tehnologije u skladu sa tokovima savremene oftalmologije, pružajući maksimum kontrole i pouzdanosti. Usavršenost fakoemulzifikacije danas, prikazuje se kroz mogućnost prilagodljivosti, čime se rešava problem zamućenja sočiva različitog stepena, uz izbor odgovarajućih programa ili prelaska iz jednog u drugi.

Ova tehnologija zahteva vrsnog poznavaoca tehnike fakoemulzifikacije, sinhrnizaciju pokreta ruku i nogu zbog nožnih komandi nad mašinom, i sposobnošću prilagođavanja svakom zasebnom slučaju izborom odgovarajućeg programa.

Prednost je apsolutna kontrola svih parametara uključenih u rad i sigurnost u radu, kraća primena ultrazvuka čak i kod najtvrđih katarakti, u svega nekoliko sekundi, za razliku od nekoliko minuta kod ranijih mašina, zanemarljiv toplotni efekat, te se s pravom naziva “ cold phaco “-odnosno hladna fakoemulzifikacija. Rezultat je veće zadovoljstvo pacijanata već prvog postoperativnog dana.

Ova nova tehnologija jeste revolucija u operacijama katarakte ultrazvukom. Za sada postoji samo u malobrojnim vodećim svetskim centrima, gde je izvode samo najbolji hirurzi sa najvećim iskustvom u operacijama katarakte ultrazvukom. Zahvaljujući jednom od njih, Prof. dr Pavelu Rozsivalu i Specijalnoj bolnici SVETI VID, našim ljudima je ova vrhunska hirurgija postala dostupna u svojoj zemlji već sada.

Primenom odgovarajućih kvalitetnih intraokularnih sočiva kojima se može istovremeno i korigovati dioptrija, operacija katarakte je ovde sve više deo refraktivne hirurgije. Veliko zadovoljstvo pacijenata predstavlja izbor multifokalnog savitljivog implanta, čime se koriguje vid i na blizu i na daleko, i na srednjoj udaljenosti – umesto zavisnosti od 2 para naočara.

Kod pacijenata kod kojih postoji i izvestan stepen preoperativnog astigmatizma, postoji i mogućnost ugradnje specijalnog zadnje komornog toričnog intraokularnog sočiva, kojim se koriguji cilindar. U slučajevima sa problemima žute mrlje, daje se mogućnost izbora specijalnog “naturalnog” savitljivog sočiva sa filterom za zaštitu žute mrlje.

Video prilozi

Operacija katarakte cena

VIDEO PRILOZI
 • International star for quality

  INTERNATIONAL DIAMOND STAR FOR QUALITY ŽENEVA 2017

  Jos jedna prestizna nagrada SVETOM VIDU za kvalitet i kontinuitet kvaliteta koji ova ustanova neguje,profesionalizam, inovacije, posvecenost pacijentu,humanitarni rad...

 • Lična karta

  LIČNA KARTA
  Specijalne Bolnice SVETI VID

  Bolnica je smeštena u užem centru Beograda, u Dobračinoj ulici br. 27, blizu Trga Republike i Narodnog pozorišta.
  +381 (11) 328 37 37
  +381 (11) 328 33 87

  O bolnici...+

 • Glavna nagrada - London 2014

  Glavna nagrada za Kvalitet - London 2014

  Na međunarodnoj konvenciji koja se održava 29.11. 2014. godine u Londonu, SVETI VID je dobio poziv za prijem Glavne Nagrade za Kvalitet za najviši kvalitet.

  Nagrade...+

 • Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada u svetu za operaciju binokularne katarakte, Milano 2013.

  Nagrade...+

 • PRVA NAGRADA U SVETU BOLNICI
  SVETI VID

  Dodeljena je na internacionalnom kongresu Inovativne Oftalmologije za kvalitet hirurgije i doprinos razvoju savremene oftalmologije
  EYE ADVANCE.

  Nagrade...+

 • Operacija katarakte

  PRIČE PACIJENATA

  Nešto najdragocenije u poslu kojim se bavimo su naši zadovoljni pacijenti. Ovo su samo neke priče od mnogih, dokumenti o sudbonosnom preokretu u životu koji je ovim ljudima donela Specijalna bolnica SVETI VID.

  Video...+

 • Dečija oftalmologija

  DEČIJA OFTALMOLOGIJA

  Na čelu odeljenja dečje oftalmologije je Prof. Dr Rudolf Autrata, Profesor oftalmologije i direktor dečje oftalmološke klinike Masarikovog Univerziteta, Brno, Češka.

  Dečija oftalmologija...+

 • Dečija oftalmologija

  PRIČE PACIJENATA

  Iskustvo majke operisanog dečaka koji je bio deo humanitarne akcije koju Specijalna bolnica SVETI VID sprovodi sa televizijom Studio B

  Dečija oftalmologija...+