Dobračina 27 - Beograd
Dobračina 27 - Beograd
Upozoravamo javnost da postoje pokušaji zloupotrebe…
imena SVETOG VIDA lažnim predstavljanjem od strane drugih ustanova…
Adresa SVETOG VIDA je isključivo Dobračina 27 u Beogradu!

Katarakta kod dece

Rano otkrivanje katarakte koja zatvara centralnu vidnu osovinu i remeti prodor svetlosti u oko nalaže brzu operaciju kako bi se sačuvao vid. Ovaj poremećaj ima veliki potencijal za razvoj slabovidosti, vrlo brzo, posebno kada je katarakta samo na jednom oku, a dete je u uzrastu najdinamičnijeg razvoja vida, do 4. godine. Stepen slabovidosti će biti manji ukoliko se operacija katarakte uradi što ranije, sa odgovarajućim implantom čime se nadomesti potreba za neadekvatnom afaknom korekcijom (naočari ili kontaktno sočivo).

Promena refrakcije sa tretmanom slabovidosti veliki je izazov za za vidnu rehabilitaciju nakon operacije katararakte. Danas se jako mnogo zna o razvoju dečjeg oka i postoje pogodna intraokularna sočiva, prilagođeno i dečjem uzrastu.

Pri odabiru sočiva koje se ugrađuje, uzima se u obzir uzrast i potencijal ka razvoju pseudofakne kratkovidosti, kako bi se taj fenomen kompenzovao. Vidna rehabilitacije je mnogo bolja kod pseudophakne (sa implantom), nego konvencionalne afakne korekcije (naočare, kontaknto sočivo).

Uz najfinije mogućnosti prilagođene hirurške tehnike danas, ovo je usvojeni model tretmana dečje katarakte.

Ako katarakta nije gusta i vidna osovina čista, još uvek je dovoljno prolaza svetlosti, kao stimulusa za razvoj vida. Ovde je opasnost od jake slabovidosti manja i može se sačekati sa operacijom ukoliko vid drastično ne pada. Pri operaciji se može planirati i multifokalni implant, kod starijih od 6 godina. Ovakav implant će približno zameniti izgubljenu akomodaciju, dajući zadovoljavajuću vidnu oštrinu na blizinu, daljinu i srednjoj udaljenosti.

Operacija urođene katarakte u ranom uzrastu će dati šansu za razvoj vida, ali intenzivan tretman slabovidosti se savetuje nakon operacije (zatvaranje boljeg oka, ili naizmenično) radi treniranja slabijeg oka da preuzme funkciju i da se uspostavi binokularni vid.

VIDEO PRILOZI
 • Eye Advance 2018

  NAGRADA ZA IZVANREDNOST U HIRURGIJI OKA 2018.

  I ponovo, nagrada SVETOM VIDU ZA IZVANREDNA HIRURŠKA REŠENJA, prikazana na INTERNACIONALNOM KONGRESU INOVATIVNE OFTALMOLOGIJE – EYE ADVANCE 2018.

 • International star for quality

  INTERNATIONAL DIAMOND STAR FOR QUALITY ŽENEVA 2017

  Jos jedna prestizna nagrada SVETOM VIDU za kvalitet i kontinuitet kvaliteta koji ova ustanova neguje,profesionalizam, inovacije, posvecenost pacijentu,humanitarni rad...

 • Lična karta

  LIČNA KARTA
  Specijalne Bolnice SVETI VID

  Bolnica je smeštena u užem centru Beograda, u Dobračinoj ulici br. 27, blizu Trga Republike i Narodnog pozorišta.
  +381 (11) 328 37 37
  +381 (11) 328 33 87

  O bolnici...+

 • Glavna nagrada - London 2014

  Glavna nagrada za Kvalitet - London 2014

  Na međunarodnoj konvenciji koja se održava 29.11. 2014. godine u Londonu, SVETI VID je dobio poziv za prijem Glavne Nagrade za Kvalitet za najviši kvalitet.

  Nagrade...+

 • Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada - Milano 2013

  Prva nagrada u svetu za operaciju binokularne katarakte, Milano 2013.

  Nagrade...+

 • PRVA NAGRADA U SVETU BOLNICI
  SVETI VID

  Dodeljena je na internacionalnom kongresu Inovativne Oftalmologije za kvalitet hirurgije i doprinos razvoju savremene oftalmologije
  EYE ADVANCE.

  Nagrade...+

 • Operacija katarakte

  PRIČE PACIJENATA

  Nešto najdragocenije u poslu kojim se bavimo su naši zadovoljni pacijenti. Ovo su samo neke priče od mnogih, dokumenti o sudbonosnom preokretu u životu koji je ovim ljudima donela Specijalna bolnica SVETI VID.

  Video...+

 • Dečija oftalmologija

  DEČIJA OFTALMOLOGIJA

  Na čelu odeljenja dečje oftalmologije je Prof. Dr Rudolf Autrata, Profesor oftalmologije i direktor dečje oftalmološke klinike Masarikovog Univerziteta, Brno, Češka.

  Dečija oftalmologija...+

 • Dečija oftalmologija

  PRIČE PACIJENATA

  Iskustvo majke operisanog dečaka koji je bio deo humanitarne akcije koju Specijalna bolnica SVETI VID sprovodi sa televizijom Studio B

  Dečija oftalmologija...+