Ablacija mrežnjače je ozbiljan očni problem koji može dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne leči pravovremeno. U ovom članku ćemo detaljno razmotriti simptome ablacije mrežnjače, kako prepoznati upozoravajuće znakove, i koji su dostupne hirurški tretmani lečenja.

Jedan od gorućih problema u oftalmologiji je svakako ablacija mrežnjače. Stoga je u specijalnoj bolnici SVETI VID formiran centar za savremenu vitreoretinalnu i makularnu hirurgiju. Mrežnjača, a posebno njen glavni deo, makula, zadužen za jasan centralni vid, i razlikovanje detalja, jeste zapravo „deo nervnog sistema, satkan od nervnih ćelija i vlakana“, sa sedištem u oku, prijemnik signala, koji se šalju u centar za vid“na obradu“.

Ablacija mrežnjače

Zanemarivanje problema ovog segmenta oka vodi u trajni gubitak vida

Ablacija mrežnjače predstavlja odvajanje mrežnajače od podloge (pigmentni epitel), koja je značajna za njenu ishranu, metabolizam, i stoga, ovakvo dešavanje vodi u trajni gubitak vida, jer mrežnjača gubi svoju funkciju i odumire. Rešava se samo hirurški.

Postoje neki upozoravajući znaci koje pacijent ne sme da zanemari, kao što su „bljeskovi“ u oku, ili pojačanje „mušica“, i pojava „mrlja“ u vidnom polju, koja bi se još, ukoliko dođe na vreme, mogla sanirati ambulantno, laserom. Ova „laser baraza, ima zadatak da mesto „rupture“, odnosno pucanja mrežnjače, obezbedi i predupredi nastanak odvajanja mrežnjače, koji bi na tom mestu počeo. Kada se pojavi „zavesa, u delu vidnog polja, mrežnjača je već odvojena i potrebna je hirurgija što pre.

Ablacija mrežnjače nastaje u nekim stanjima, koja su zapravo predispozicija za njen nastanak. Ima više tipova ablacija mrežnjače, pa se i hirurski pristup razlikuje.

Ovde su navedena neka od predisponirajućih stanja, bez obzira na tip ablacije, u osnovi:

  • Visoka kratkovidost
  • Neki tipovi degeneracije mrežnjače
  • Neki sindromi kod dece (Down,…)
  • Prevremeno rođena deca
  • Trauma, ponekad i zaboravljena trauma, udarac u glavu, i sl.
  • Fiziološki proces odvajanja staklastog tela(ablacija vitreusa), koji na mestima jačeg pripoja za mrežnjaču može dovesti do povlačenja (trakcija) i nastanka rupture (cepanja) mrežnjače. Nekada je ta trakcija najjača u području žute mrlje (makule), pa ovaj proces može dovesti do pucanja žute mrlje (makular hole), što se na svu sreću danas hirurški rešava savremnom vitreomakularnom hirurgijom
  • Prethodni zapaljenski procesi
  • Epiretinalne membrane i trakcija
  • Diabetična retinopatija (pravilnije vitreoretinopatija, zbog opsežnih promena u staklastom telu i mrežnjači

Ovo je problematika zadnjeg segmenta oka, koja obuhvata široku paletu patologije. Važno je prepoznati, postaviti pravu dijagnozu i na vreme upozoriti pacijenta. Ponekad zamućenja u vitreusu ne predstavljaju smetnju i mogu se rešiti posebnim laserom (laserska vitreoliza), a ponekad jesu pretnja, pa je potrebna hirurgija.

Onda kada nastane ablacija, nema drugog rešenja sem hirurškog. U pretećim stanjima trakcije, kao sto je vitreomakularna trakcija, epiretinalne membrane, i kod diabetičnih promena, kao i krvarenja u staklastom telu, hirurgiju treba raditi pre nastanka ablacije. Ova hirurgija ima svakako bolji ishod ukoliko se na vreme uradi.

Hirurgija kojom se ova stanja saniraju zove se VITREORETINALNA i MAKULARNA HIRURGIJA

Simptomi i hirurški tretmani

U specijalnoj bolnici Sveti Vid obavlja se na najvišem nivou, sa sjajnim rezultatima.

Hirurški pristup je uvek prilagođen svakom slučaju, ponaosob (custom approach).

Hirurgija je minimalnog reza, minimalno invazivna. Ima zadatak da očisti staklasto telo i obezbedi naleganje mrežnjače, a kod diabetičnih promena, ukoliko se uradi blagovremeno, otklanja preteće momente za nastanak ablacije.

Može se kombinovati , kao kod dijabetičnih edema makule, sa aplikacijom leka intravitrealno, u istom aktu ili u periodu pre i posle intervencije.