Ovu vrstu hirurgije izvodi jedan od najboljih svetskih hirurga – prof. dr Rudolf Autrata koji je direktor jedne od najvećih dečijih očnih bolnica u Evropi, koji vodi dečije odeljenje u SVETOM VIDU i radi sve vrste intervencija na oku kod dece.
Dobitnik je 6 najvećih evropskih nagrada u Barseloni, Rimu, Amsterdamu i Beogradu 2018. godine. Preko 25. godina hirurškog iskustva najveća je garancija da će pacijent biti uspešno operisan.

Hirurška procedura, koja se primenjuje kod rastuće kratkovidosti radi ojačanja ovojnica oka, gde preti rizik od ablacije mrežnjače. Time se ne može zaustaviti, ali se može ublažiti dalji porast kratkovidosti i ojačati struktura, inače istanjenih ovojnica očne jabučice. Time se rizik nastanka ablacije smanjuje.

Procedura je u primeni godinama. Radi se u opštoj anesteziji, sada sa specijalnim biokompatibilnim implantima, koji se široko primenjuju i u drugim granama medicine (kardiohirurgija, abdominalna hirurgija i sl). Nema potrebe za ostajanjem u bolnici, dete se otpušta kući istog dana, nekoliko sati nakon hirurgije.

Kontrola je za 3-4 nedelje nakon operacije. Potom sledi dalje praćenje, kontrole.