Šta je Egzajmer (Excimer) laser
Ko su kandidati za Egzajmer laser
TERAPIJSKA PRIMENA EGZAJMER LASERA – PTK
KAKO IZGLEDA LASERSKA PROCEDURA
KAKO TREBA PLANIRATI PREGLED

Od početka rada bolnice SVETI VID ovu vrstu intervencije laserom rade iskusni evropski hirurzi – profesori sa preko 25 godina iskustva na laseru poslednje generacije.
To jeste razlog da su hiljade zadovoljnih pacijenata najbolja preporuka da se ova vrsta intervencije izvodi u SVETOM VIDU na najvišem nivou.

NAJNOVIJE U SVETOM VIDU-WOW LASER

Egzajmer (excimer) laser – Schwind Amaris- SmartPuls/SmartSurf ACE touch free T-PRK

  • Bezbolno
  • Brzo
  • Bezbedno
  • Bezkontaktno
  • Bez zasecanja rožnjače
  • Bez sporednih efekata

San miliona širom sveta je da se oslobodi zavisnosti od naočari i kontaktnog sočiva.

San miliona roditelja širom sveta je da pomognu svojim mališanima, sa problemima korekcije dioptrije gde preti slabovidost, da u ranom predškolskom uzrastu bolje vide i izbegnu oštećenja za ceo život.

Laserske procedure u Svetom Vidu obezbeđuju komforan i siguran način postizanja ovih ciljeva i kod dece i kod odraslih.

Radi se o najsavremenijoj tehnologiji i revolucinarnom laserskom pristupu.

SmartPuls -SmartSurf ACE, inovativna tehnologija sa WOW efektom, nazvanim tako zbog uzvika ushićenja pacijenata već odmah po intervenciji- WOW!!!

Procedura ne zahteva kreiranje i zasecanje flapa, odnosno poklopca epitela, omogućuje maksimalnu preciznost sa veoma brzim eye-trackerom-praćenjem finih pokreta oka i kontrolu statičke i dinamičke ciklotorzije obezbeđujući u svakom momentu savršeno precizno centriranje.

Izuzetna brzina laserskog snopa koju pacijenti opisuju kao “vatromet“, znatno skraćuje vreme laserske procedure, a perfektuiranje površine rožnjače daje brz oporavak vida odmah, potpuno bez bola, sa savršeno glatkom i prozirnom površinom roznjače (no haze), očuvanog kvaliteta , što znači veliki komfor za pacijenta.

Ovakav atraumatičan postupak, bez zasecanja flapa, bez igle, praktično touch free, je efektan, siguran i pouzdan tretman korekcije dioptrije, na koji se čekalo godinama.

Ovim postupkom je ostvarena velika prednost u odnosu na lasik procedure, gde postoji izvestan stepen mogućih komplikacija flapa, i nekoliko meseci i godina nakon lasika, a takodje i izvanredan komfor i bezbolnost u odnosu na nekadašnje prk metode.

Primenjuje se takođe i u terapijske svrhe, kod ranijih oštećenja rožnjače usled traume, ponavljajućih erozija, bulozne keratopatije, koja najčešće nastaje nakon traumatičnih hirurgija katarakte, površnih ožiljaka na rožnjači i sl.

NOVO – LASER NAJNOVIJE GENERACIJE. BRZO, BEZBOLNO, BEZKONTAKTNO

San miliona postaje stvarnost! Preciznost, predvidivost, sigurnost, kao i zadovoljstvo miliona operisanih pacijenata širom sveta.

Egzajmer laser svakako uživa najveću popularnost među refraktivnim procedurama i najmanje je invazivna metoda. Već decenijama je u primeni, kao sigurna procedura, u definisanim indikacijama. Predstavlja kompjuterski kontrolisanu primenu hladnog laserskog snopa – zapravo “letećih” laserskih snopova, koji se velikom frekvencom smenjuju po željenoj zoni na rožnjači, prethodno unapred definisanoj, po zadatom modelu i fino je reoblikuju i „poliraju”. Tako laser menja prelomnu moć rožnjače u željenu, i koriguje dioptriju. Laser koji se primenjuje u Svetom Vidu, odlikovan je najvišim priznanjima u oftalmologiji u Evropi, kao najbolji po kvalitetu, preciznosti i sigurnosti (Vrhunske laserske intervencije).

Dioptrijski opseg koji se može korigovati laserom definisan je određenim parametrima koji se pregledom utvrđuju. Jedan od bitnih je debljina rožnjače i njena stabilnost. Primenjuje se u korekciji, do oko -13 D kratkovidosti i do oko plus 4 D dalekovidosti (sa astigmatizmom), uz uslov da je debljina rožnjače dovoljna i rožnjača zdrava. Kod tanjih rožnjača, dioptrijski opseg koji se „skida” je manji. Postoji limit, koji podrazumeva da rezidualna rožnjača (nakon lasera) ostane zdrava, što je bitan faktor sigurnosti za pacijenta, o čemu strogo vodimo računa.

EGZAJMER LASER KOD ODRASLIH

EGZAJMER LASER KOD DECE

MEDICINSKI RAZLOZI:

Nepodnošenje kontaktnog sočiva zbog stalnih iritacija ili intolerancija, crvenilo, suvoća oka, ozlede i promene na rožnjači usled dugogodišnjeg nošenja kontaktnog sočiva. Nemogućnost da se naočarima postigne prava korekcija, zbog visine dioptrije ili cilindra – astigmatizma (neadekvatna, nerealna slika, nepotpuna vidna oštrina naočarima).

PROFESIONALNI RAZLOZI I ŽIVOTNA OPREDELJENJA:

Kada je standardna korekcija naočarima ili kontaktnim sočivom neprihvatljiva ili stvara smetnje, kod određenih profesija, kao i neprihvatanje od strane okoline, otežana socijalizacija.

MOTIVACIJA PACIJENTA ZA KVALITETNIJOM KOREKCIJOM DIOPTRIJE

Pacijenti sa umerenim i visokim dioptrijama, ili velikim razlikama u dioptriji, posebno su motivisani za refraktivne procedure, zbog “teškog uklapanja” u naočari ovih dioptrijskih vrednosti i različite, ili neralne slike koju imaju na oba oka.

Ovakva refraktivna mana čini ih “apsolutnim” zavisnicima od naočari, jer bez ovog pomagala nisu u mogućnosti da se snađu ni u poznatom prostoru.

”Prvi pokret kada se probudim jeste opipavanje i traganje za naočarima, bez kojih se osećam izgubljeno” – najčešće je izgovorena rečenica, kada dođu da traže pomoć.

Za ove ljude, laserska procedura, jeste potpuno nov i realan pogled na svet.

REALNA OČEKIVANJA

Pacijent mora imati realna očekivnja. Laser koriguje dioptriju, ali ne konstruiše vid. Ako postoji slabovidost, u odraslim godinama, kao posledica neadekvatne korekcije u detinjstvu, nije realno očekivati da će vidna oštrina biti 100 %, nakon lasera. Vid će biti bolji, slika oštrija, pacijent dobija na kvalitetu, više u odnosu na maksimalno korigovanu vidnu oštrinu standardnim pomagalima.

Upravo iz tog razloga se, kod dece, predškolskog uzrasta, u specijalnim indikacijama, kada preti slabovidost zbog nemogućnosti standardne korekcije, laserska korekcija primenjuje kao METODA IZBORA (egzajmer laser kod dece). Time se stvaraju optimalni uslovi za pravilan razvoj vidne funkcije.

Ukoliko se sa korekcijom čeka do 18-te ili 20-te godine, a u pitanju je dioptrija koja se ne može korigovati naočarima ili kontaktnim sočivom adekvatno, i na vreme, slabovidost će ostati.

Dioptrija će se korigovati laserom, ali se slabovidost neće popraviti. Slabovidost koja je „propuštena” u detinjstvu se u ovim godinama ne može popraviti.

UZRAST

Laserske procedure se mogu primeniti u bilo kom uzrastu, kod odraslih i kod dece. Uvek se bira metoda najboljeg izbora, za svakog pacijenta ponaosob, prema uzrastu, medicinskoj indikaciji, profesionalnoj opredeljenosti i životnim navikama. Laser koriguje dioptriju za daljinu.

 

 Kod ljudi oko 50 godina starosti, kada nestaje akomodacije, postoje posebni principi i mogućnosti refraktivne procedure. Tu je bolje primeniti hiruršku intervenciju implantacije multifokalnih intraokularnih sočiva, čime će se rešiti zavisnosti od naočari i za blizinu i za daljinu (multifokalni trifokalni implant)

Laserske korekcije dioptrije rade se već dugo i u ranom dečijem uzrastu, do 8-me godine, odnosno pre nego što se završi formiranje binokularnog vida. Laser se tu primenjuje u specijalnim medicinskim indikacijama, kao što je visoka dioptrija na oba ili na jednom oku, odnosno kod visoke razlike u dioptriji na oba oka, kao i kod dece sa specijalnim potrebama, kada nije moguće postići adekvatnu korekciju naočarima, ili sočivom zbog intolerancije ili odsustva efekta ovih pomagala, a detetu preti slabovidost. Tada je laserska korekcija jedino rešenje kojim će se stvorititi uslovi za razvoj vida.

Kod srednjoškolaca, zbog planirane posvećenosti sportu, laserska intervencija se primenjuje i kod „jednostavnijih” dioptrija, a zbog specijalnih zahteva škole i buduće profesije, kao najkomforniji vid korekcije.

Ekonomski razlozi takođe motivišu pacijenta za lasersku korekciju, jer je to procedura za ceo život, dok konvencionalno pomagalo zahteva kontinuirane troškove tokom života.

Laser samo koriguje postojeću dioptriju, a ne zaustavlja trend porasta dioptrije, ukoliko postoji. Nestabilna dioptrija NIJE prepreka za lasersku proceduru, nakon koje će se dobiti bolji vid i komfor, a eventualna promena se može, ako je potrebno, dokorigovati, kasnije.

Ukoliko se dioptrija, i nakon lasera promeni (nestabilne, visoke dioptrije, visoka hipermetropija, hormonski disbalans, metabolički disbalans), može se kasnije uraditi laser dokorekcija (enhancement). Savetujemo da se sačeka makar godinu dana, da se dioptrija koja je eventualno zaostala „ustali” i potom doda laserska procedura, ukoliko ima potrebe.

ZDRAVA ROŽNJAČA

Rožnjača mora biti zdrava. Dioptrijski opseg određen je kvalitetom i debljinom rožnjače, i veličinom zenice. Ovi parametri mogu postaviti granicu do koje možemo bezbedno ići u “skidanju dioptrije”.

Posebnim ispitivanjem rožnjače (kornealna topografija, corneal i ocular wave-front screening) otkrivaju se detalji rožnjače i definiše model koji treba oblikovati. Na ovaj način se otkrivaju i pacijenti sa keratokonusom, koji u stabilnom stadijumu sa još uvek očuvanom rožnjačom, mogu imati lasersku korekciju dioptrije, ali uz primenu još jedne „protektivne” intervencije kojom se postiže „očvrsnuće” rožnjače i pojačava njena stabilnost, i smanjuje stepen progresije bolesti, a to je corneal cross-linking (CCL ili CXL).

Sem u svrhu korekcije dioptrije, egzajmer laser se uspešno koristi i u terapijske svrhe – PTK metoda (fototerapeutska keratektomija). Ova se metoda primenjuje u „poliranju rožnjače” kod otklanjanja površnih zamućenja, i ožiljaka rožnjače, radi dobijanja prozirne, glatke površine, kao i za olakšanje procesa epitelizacije kod recidivantnih (“ponavljajućih”) erozija, ili bulozne keratopatije, čime se epitelizacija ubrzava, i otklanjaju subjektivne smetnje (iritacija i bol, fotofobija, pojačano lučenje suza). Kombinacijom refraktivnog i terapeutskog modaliteta lasera (PRK PTK) moguće je pored „izlečenja” rožnjače istovremeno korigovati i refraktivnu grešku – dioptriju.

Kompjuterski kontrolisana primena “hladnog” laserskog snopa ima zadatak da “remodelovanjem “rožnjače promeni njenu prelomnu moć u željenu. To se postiže direktnim delovanjem laserskog snopa po površnim slojevima rožnjače, touch –free trans PRK površinska metoda –koja sa primenom nove, inovativne tehnologije SmartSurfACE pruža izuzetno komfornu proceduru I fantastcno iskustvo pacijenata sa WOW efektom u vidnoj oštrini odmah nakon intervencije.

Najveci stepen sigurnosti, stabilnost roznjače, impresivno glatka površina rožnjace već odmah tokom same procedure, dugotrajna sigurnost za pacijenta.

Procedura traje svega par minuta. Oporavak je brz.

Velika prednost u odnosu na standardne procedure, PRK, LASIK I lentikularne procedure.

LASIK, (laser assisted in-situ keratomileusis), podrazumeva kombinaciju mikrohirurške i laserske procedure. Mikrokeratomom (posebnim nožem) ili femtolaserom se zaseca epitel rožnjače, u vidu poklopca na satu (flap) i odiže, a u dubljim slojevima strome se primenjuje laserski tretman. Nakon toga se flap epitela vrati na mesto. Ovo je invazivna metoda. Period zarastanja rožnjače traje duže nego kod t-PRK, nestabilnost flapa epitela moze trajati i par meseci.

Rizik kod Lasika: komplikacije flapa: iregularnost, decentracija, button hole-pukotina na flapu prilikom, zasecanja, neravnomerna debljina flapa, pojava centralnih zamucenja, i dr.

Kod lasika se savetuje oprez i prekid sa sportskim aktivnostima i dva meseca nakon lasika, zbog opasnosti od komplikacija flapa.

Zato je izborna metoda za sportiste svakako transepitelialna PRK, ili Lasek.(superficijalna ablacija).

LASEK (laser assisted subepithelial keratomileusis) je kao i t-PRK, varijanta superficijalne laserske ablacije rožnjače, ima odličnu subjektivnu podnošljivost, a nije invazivna metoda kao LASIK. Posebno je pogodna kod dece.

U svim slučajevima laserske korekcije se rade u anesteziji kapima, sem kod dece, gde se primenjuje opšta anestezija. U Svetom Vidu se pridržavamo superficijalnih laserskih tehnika, T- PRK /Smart SurfACE i LASEK, bez opasnosti od bilo kakvog rizika za pacijente. Pre intervencije prethodi sveobuhvatna priprema, koja jasno definiše problem koji treba rešiti, kvalitet, zakrivljenost rožnjače i isključuje rizike.

Pre laserske korekcije nosiocima kontaktnog sočiva se preporučuje prekid u nošenju u trajanju od nedelju do deset dana kod mekih i oko 4 nedelje kod GP kontaktnog sočiva, da bi se rožnjača “rekonfigurisala”. Za one koji nose GP, pravilo je mesec dana pauze po deceniji nošenja. Uostalom, na reljefnom prikazu rožnjače – kornealnoj topografiji, vidi se “otisak” kontaktnog sočiva na rožnjači, i procenjujemo momenat pogodan za primenu laserske procedure.