Da bismo razumeli kako nastaje ablacija mrežnjače, prvo ćemo se upoznati sa mrežnjačom i njenom funkcijom.

Mrežnjača (retina) je sloj specijalizovanih ćelija smeštenih na zadnjem segmentu oka. Njena osnovna svrha je konverzija svetlosti u električne signale koje mozak može interpretirati kao vizuelne informacije. Mrežnjača je vitalna za jasnoću vida i sposobnost raspoznavanja boja, oblika i detalja. Sastoji se od nekoliko slojeva. Tako nastaje svest o tome šta vidimo.
Više o mrežnjači pročitajte ovde.

 

Ablacija, odnosno „odlubljivanje“ mrežnjače od podloge (druge očne ovojnice) imaće za posledicu gašenje vida, ukoliko se hirurški ne reši.

Ablacija mrežnjače predstavlja akutno stanje u oftalmologiji i mora se rešavati hirurškim putem.

Specijalna bolnica SVETI VID uvela je na ove prostore modernu vitreoretinalnu hirurgiju. Ovo je hirurgija na mrežnjači i staklastom telu (zadnji segment oka) i praktično „neurohirurgija“u oku, zato što je mrežnjača satkana od nervnih ćelija i njihovih vlakana, zaduženih za slanje vizuelne informacije mozgu.

Kako nastaju ablacije?

Ablacije nastaju, obično kod povreda, koje mogu biti i tupi udarci, i to ne samo u oko, kao što je na primer kod fudbalera (udarac glavom), kao i spontano, najčešće kod visoko kratkovidih osoba, ali i onih sa degeneracijama mrežnjače, kod nekih sindroma (Marfan, Down i dr.), kao i kod sistemskih bolesti, diabeta, i zapaljenskih promena u oku (uveitis).

 

U okviru ove oblasti, SPECIJALNA BOLNICA SVETI VID posvećena je posebno problemu makule (žuta mrlja), počev od medikamentnog tretmana, i primene specifične a-VEGF terapije, pa do složenih hirurških zahvata na žutoj mrlji.

Ovo je jedan od vodećih centara EVROPE za probleme makularne degeneracije, sa kompletnom, detaljnom dijagnostikom i tretmanom ovih problema.

Saznajte više o ablaciji mrežnjače od vitreoretinalnog hirurga – Prof. Dr Joszef Gyory-a.