Operacija katarakte predstavlja najčešći hirurški zahvat u oftalmologiji budući da je katarakta najčešće oftalmološko stanje. Katarakta nastaje tiho, postepeno, ali je od važnosti njeno rano prepoznavanje i uklanjanje pre nego što postane „zrela“ i tvrda.

operacija katarakte beograd

Kako prepoznati kataraktu?

Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva. Tako se javljaju zamućenja vida koja vremenom postaju sve izraženija. Katarakta se obično razvija na oba oka, ali ne istim intenzitetom.

Da bi se brzo uspostavio binokularni vid odmah posle operacije, danas je stav u svetu da se radi operacija oba oka u istom aktu, bez obzira na stepen zrelosti katarakte. Pacijenti obično kažu da im je vid zamućen kao da gledaju kroz vodu ili zavesu.

Pored zamućenja javljaju se povremeno:

  • Duple slike na jednom oku;
  • Rasipanje svetlosti;
  • Haloi oko izvora svetlosti;
  • Izmenjena percepcija boja u smislu smanjenog intenziteta boja;
  • Pojava zablještenja kod izlaganja jačem izvoru svetlosti;
  • Teško gledanje pri slabijem svetlu.

Ako se prepoznajete u nekom od simptoma javite se ubrzo na oftalmološki pregled jer problem neće proći sam od sebe. Adekvatnim oftalmološkim pregledom utvrdiće se sagledavanje svih struktura oka primenom savremene imaging tehnologije.

Kada se radi operacija katarakte?

Pravo vreme za operaciju katarakte je individualno jer se preporučuje da se osoba javi oftalmologu kada zamućenje očnog sočiva počne da joj smeta. U početku je moguće koristiti kao pomoć nešto jaču dioptriju, ali svaka osoba sa kataraktom mora biti svesna da je jedino rešenje operacija katarakte.

Nekada je važilo pravilo da se sačeka da katarakta „sazri“, ali to danas nije praksa budući da kroz vreme postaje ’’tvrda’’ što dovodi do komplikacija tokom čekanja da katarakta ’’sazri’’. Poznato je da previše zrela katarakta može da dovede do upale oka i oštećenja vida (uveitis, glaukom).

protokol operacije katarakte

Protokol operacije katarakte

Sama operacija katarakte traje desetak minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Pacijent tokom operacije, a i posle nje, ne oseća nikakve bolove. Pacijenti se ne zadržavaju na bolničkom lečenju već ubrzo nakon operacije idu kući. Operacija se obavlja ultrazvukom i naziva se fakoemulzifikacija, koja važi za najveće dostignuće svetske oftalmologije.

To je savremena metoda koja postiže izvanredne rezultate. Radi se o minimalno invazivnoj hirurgiji malog reza, bez šava, sa oporavkom odmah nakon operacije, što daje mogućnost operacije oba oka u istom aktu (binokularna operacija katarakte).

Najpre se radi proširenje zenica i davanje lokalne anestezije putem kapi za oči. Zamena zamućenog prirodnog sočiva specijalnim veštačkim se izvodi kroz rez od oko 2mm na oku. Primenom ultrazvuka sočivne mase se razmekšavaju i aspiriraju, a na mesto prirodnog sočiva postavlja se odabrano intraokularno sočivo i tu ostaje zauvek. Budući da je rez mali nije potrebno ušivanje.

Skidanje dioptrije tokom operacije

Tokom operacije se postavlja novo intraokularno sočivo u skladu sa individualnim potrebama pacijenta. Odabrano sočivo može imati i određenu dioptriju, tako da se pacijent nakon operacije može osloboditi zavisnosti od nošenja naočari. Sočiva koja se ugrađuju su najnovije generacije, savitljiva su i skoro u potpunosti imitiraju prirodno sočivo.

Oporavak nakon operacije

Već dan nakon operacije pacijenti primećuju poboljšanje vida. U postoperativnom toku se moraju ukapavati preporučene kapi koje dovode do bržeg oporavka. U periodu oporavka zabranjeno je podizanje teškog tereta.

Operacija katarakte u specijalnoj bolnici Sveti Vid je neraskidivi deo refraktivne hirurgije i odvija se na najvišem svetskom nivou uz postojanje velikog izbora multifokalnih intraokularnih sočiva čime se koriguje vid na blizinu, na srednjoj distanci i na daljinu.