Savremena sočiva za kataraktu igraju jednu od najvažnijih uloga kada je vid u pitanju, jer je katarakta jedno od najčešćih oftalmoloških stanja kod starije populacije. Može se javiti i kod mlađih osoba koje su imale povrede oka ili kao komplikacija drugih bolesti, najčešće dijabetesa. Takođe, postoji i urođena katarakta koja može da ometa razvoj vida kod male dece.

Lečenje je isključivo hirurško, a operacija katarakte se danas izvodi na sasvim drugačiji način nego ranije – fakoemulzifikacija. Nema zasecanja oka, već je rez minimalan 2.2-2.4 mm, pa nema ni šavova nakon hirurgije. Oporavak je minimalan, procedura je kratka i bezbolna i u anesteziji kapima.

Nema potrebe za čekanjem da katarakta sazri, operiše se odmah kada zasmeta.

multifokalna sočiva beograd

Simptomi koje ne treba zanemariti

Katarakta se manifestuje pojavom nejasnog, zamućenog vida. Nastaje na oba oka ali najčešće ne istog intenziteta zamućenja istovremeno. Obzirom da se i dioptrija tada menja, operacija katarakte se savetuje i radi rešavanja dioptrijskog problema, i to binokularno-na oba oka kako bi se nakon operacije odmah uspostavio binokularni vid.

Među najčešćim simptomima katarakte su:

  • Zamućen vid,
  • Doživljaj zablještenja pri gledanju prema jakom izvoru svetlosti,
  • Boje postaju svetlije i nejasnije,
  • Gledanje pri slabijem svetlu postaje sve teže (smanjena kontrastna osetljivost),
  • Češće se povećava dioptrija na naočarima,
  • Dolazi do rasipanja svetlosti.

Šta je i kako se izvodi fakoemulzifikacija?

Fakoemulzifikacija je savremena metoda operacije katarakte koja do sada daje najbolje rezultate. Sprovodi se uz pomoć ultrazvuka i može se reći da ova metoda sada doživljava svoj vrhunac zahvaljujući tehničkoj usavršenosti. Hirurzi u Specijalnoj bolnici Sveti Vid je obavljaju u maksimalno kontrolisanim uslovima i na tehnički savršen način.

Pre operacije je potrebno uraditi detaljan oftalmološki pregled i dijagnostiku svih struktura oka, primenom savremenih dijagnostičkih procedura, potom i laboratorijsku analizu, bakteriološki bris oba oka i internistički pregled sa EKG-om.

Pacijenti ne ostaju u bolnici nakon operacije, koja traje približno desetak minuta, a obavlja se u lokalnoj anesteziji. Anesteziranje se izvodi putem kapi za oči nakon širenja zenica. Pacijent je u budnom stanju i može da komunicira sa lekarima.

Operacija je minimalno invazivna, što znači da se pravi najmanji mogući rez (dva milimetra), pa nisu čak potrebni ni šavovi.

Fakoemulzifikacija se izvodi tako što se ultrazvukom razmekšava oštećeno očno sočivo i usisava. Zatim se na njegovo mesto postavlja odgovarajuće intraokularno sočivo koje tu ostaje trajno.

Multifokalna sočiva – sočiva za kataraktu

Veštačka intraokularna sočiva, koja se postavljaju umesto zamućenog prirodnog, visokog su kvaliteta, savitljiva su i najvernije oponašaju prirodna. Oftalmolozi imaju na raspolaganju veliki izbor multifokalnih sočiva kojima se rešava problem kratkovidosti i dalekovidosti. I otklanja zavisnost od naočari za blizinu i daljinu.

sočiva za kataraktu

Šta nakon operacije operacije?

Kako se radi o minimalno invazivnoj oftalmološkoj operaciji, postoperativni period se svodi na odmaranje i uzdržavanje od naprezanja.Pacijent vidi već odmah nakon operacije.

Nakon operacije operisano oko se zaštiti specijalnim štitnikom – plastičnom školjkom , kroz čije otvore može da gleda već odmah, a  koja je mehanička zaštita nakon operacije i tokom noći, do sutradan. Dobija savet za terapiju –kapima za oči.

Preporučuje se da se pacijent nakon operacije vraća kući uz pratnju bliske osobe. Pacijenti se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, kao što su lakši fizički rad i vožnja automobila kroz nekoliko dana.

Prva kontrola kod oftalmologa je dan nakon operacije, a zatim nedelju dana nakon operacije i po potrebi.

Operacija katarakte metodom koja se zove fakoemulzifikacija je intervencija po kojoj je Specijalna bolnica Sveti Vid postala poznata zahvaljujući velikoj posvećenosti i vrsnim hirurzima. Operacija katarakte, kao što vidite, nije zahtevna za pacijente i nema potrebe da je odlažete i rizikujete da se stanje pogorša, što operaciju čini i znatno težom. Preporučuje se da se odlučite za operaciju čim katarakta počne da vam smeta.