Ugradnja multifokalnih sočiva obavlja se za svega nekoliko minuta u lokalnoj anesteziji, kapima, bez šava, bezbolno, bez trauma i stresa u Specijalnoj bolnici Sveti Vid. Operacija katarakte danas nije samo potreba nastala u određenom životnom dobu da se odstrani zamućeno sočivo i vrati vid. Ugradnja multifokalnih sočiva je, u svom najsavršenijem obliku izvođenja, veoma precizna procedura koja, odabirom posebnog intraokularnog sočiva, ljude oslobađa i zavisnosti od nošenja naočari nakon operacije.

ugradnja multifokalnih sočiva

Dobar vid bez potrebe za stalnim menjanjem naočari potreba je i zahtev savremenog čoveka. Hirurgijom zamene sočiva i implantacijom savremenih multifokalnih intraokularnih sočiva dobija se vid na blizinu, daljinu i srednju distancu (trifokalni implant), tako da prestaje potreba za nošenjem naočari. Na ovaj način se ne može “zameniti“ izgubljena akomodacija, ali se može “imitirati” vid koji je postojao u mladosti. Zato se ova procedura popularno naziva “podmlađivanje vida”.

Bebe i deca sa urođenom kataraktom, implantacijom intraokularnog sočiva odmah dobijaju šansu za razvoj vida na tom oku. U daljem rastu se novonastala dioptrija može dokorigovati laserskom intervencijom.

Ljudi sa oštećenjem žute mrlje, kada nema mogućnosti da se uradi hirurški zahvat na makuli (suva forma makularne degeneracije) i gde postoji defekt u centralnom vidu sa smetnjama pri čitanju, danas imaju mogućnosti da poprave kvalitet života operacijom katarakte i implantacijom specijalnog minijaturnog teleskopa veličine intraokularnog sočiva. Na ovaj način, bez upotrebe lupa mogu čitati tekstove i videti brojeve na mobilnom telefonu što za ovu populaciju svakako jeste velika prednost u uslovima teških oštećenja vida.