Vitreoretinalna hirurgija i savremene operativne tehnike koje smo uveli u okviru ove oblasti, uz tim vodećih svetskih eksperata okupljenih u našoj ustovanovi, doneli su revoluciju u oftalmologiji na našim prostorima.

Specijalna bolnica Sveti Vid je referentna ustanova, na koju se upućuju pacijenti iz različitih zemalja i kontinenata! Odavde su potekla mnoga izvanredna hirurška rešenja, koja su u svetskoj oftalmologiji nagrađena najvišim priznanjima i poslužila kao smernice za unapređenje kompletne oftalmologije.

vitreoretinalna hirurgija beograd

Za naše ljude ovo je od ogromnog značaja, zato što nema potrebe za skupim odlascima u inostranstvo u traganju za operativnim rešenjima, koji su neretko neefektivni i bez kontinuiteta u praćenju.

Najveći svetski eksperti su okupljeni ovde, u timu Svetog Vida. Brojna priznanja u svetu, od najvećih svetskih autoriteta, uručena su našoj ustanovi za izvanredna hirurška rešenja.

Vitreoretinalna hirurgija

Ablacija mrežnjače

Jedan od gorućih problema u oftalmologiji, za koji u našem okruženju nije postojala mogućnost hirurškog lečenja je svakako ablacija mrežnjače, ali i makularna hirurgija. Stoga je ovde formiran centar za savremenu vitreoretinalnu i makularnu hirurgiju.

Mrežnjača i posebno njen glavni deo – makula zadužen za jasan, centralni vid i razlikovanje detalja, jeste zapravo deo nervnog sistema satkan od nervnih ćelija i vlakana, sa sedištem u oku, prijemnik signala, koji se šalju u centar za vid „na obradu“. Zanemarivanje problema ovog segmenta oka vodi u trajni gubitak vida!

Ablacija mrežnjače predstavlja odvajanje mrežnjače od podloge (pigmentni epitel), koja je značajna za njenu ishranu, metabolizam, i stoga ovakvo dešavanje vodi u trajni gubitak vida, jer mrežnjača gubi svoju funkciju i odumire. Rešava se samo hirurški.

Postoje neki upozoravajući znaci koje pacijent ne sme da zanemari, kao što su „bljeskovi“ u oku ili pojačanje „mušica“ i pojava „mrlja“ u vidnom polju, koja bi se još mogla sanirati ambulantno – laserom ukoliko se dođe na vreme.

Ova procedura ima zadatak da mesto „rupture“, odnosno pucanja mrežnjače obezbedi i predupredi nastanak odvajanja mrežnjače, koji bi na tom mestu počeo. Kada se pojavi „zavesa“ u delu vidnog polja, mrežnjača je već odvojena i potrebna je hirurgija sto pre.

vitreoretinalna hirurgija

Ablacija mrežnjače nastaje u nekim stanjima, koja su zapravo predispozicija za njen nastanak. Ima više tipova ablacija mrežnjače, pa se i hirurški pristup razlikuje.

Ovde su navedena neka od predisponirajućih stanja, bez obira na tip ablacije:

  • visoka kratkovidost
  • urođena degeneracija mrežnjače
  • neki sindromi kod dece (down,…)
  • prevremeno rođena deca
  • trauma, ponekad i zaboravljena trauma, udarac u glavu i sl.
  • fiziološki proces odvajanja staklastog tela (ablacija vitreusa), koji na mestima jačeg pripoja za mrežnjaču, može dovesti do povlačenja (trakcija) i nastanka rupture (cepanja) mrežnjače. Nekada je ta trakcija najjača u području žute mrlje (makule), pa ovaj proces može dovesti do pucanja žute mrlje (makular hole), što se na svu sreću danas hirurški rešava savremnom vitreomakularnom hirurgijom
  • prethodni zapaljenski procesi
  • epiretinalne membrane i trakcija
  • dijabetična retinopatija (pravilnije vitreoretinopatija, zbog opsežnih promena u staklastom telu i mrežnjači)

Ovo je problematika zadnjeg segmenta oka, koja obuhvata široku paletu patologije. Važno je prepoznati, postaviti pravu dijagnozu i na vreme upozoriti pacijenta. Ponekad zamućenja u vitreusu ne predstavljaju smetnju i mogu se rešiti posebnim laserom (laserska vitreoliza), a ponekad jesu pretnja pa je potrebna hirurgija.

Onda kada nastane ablacija, nema drugog rešenja sem hirurškog. U pretećim stanjima trakcije, kao što je vitreomakularna trakcija, epiretinalne membrane, i kod dijabetičnih promena, kao i krvarenja u staklastom telu, hirurgiju treba raditi pre nastanka ablacije. Ova hirurgija ima svakako bolji ishod ukoliko se na vreme uradi. Hirurgija kojom se ova stanja saniraju zove se vitreoretinalna i makularna hirurgija.