Sve vrste katarakte su uglavnom povezane sa starenjem, stoga je ovo stanje oka u više oblika veoma često kod starijih ljudi. Kako starimo, proteini koji čine prirodno sočivo oka mogu se “slepiti“. Ove nakupine su zapravo katarakta, koje se vremenom mogu povećati i zatamniti sočivo, što otežava vid.

katarakta beograd

Voda i proteini čine veći deo sočiva oka. Proteini su raspoređeni na precizan način koji održava sočivo bistrim i propušta svetlost kroz njega.

Niko sa sigurnošću ne zna zašto se sočivo oka menja kako starimo, formirajući kataraktu. Istraživači širom sveta identifikovali su faktore koji mogu biti povezani sa razvojem katarakte. Pored starosne dobi, faktori rizika za nastanak katarakte uključuju:

 • Ultraljubičasto zračenje od sunčeve svetlosti i drugih izvora,
 • Dijabetes,
 • Hipertenzija,
 • Gojaznost,
 • Pušenje,
 • Produžena upotreba kortikosteroidnih lekova,
 • Upotreba statina za smanjenje nivoa holesterola,
 • Prethodna povreda ili upala oka,
 • Prethodna operacija oka,
 • Hormonska terapija,
 • Značajna konzumacija alkohola,
 • Visoka kratkovidost,
 • Porodična istorija katarakte.

Jedna od aktuelnih teorija je da oksidativne promene u sočivu mogu biti uzrok katarakte.

vrste katarakte

Koje su vrste katarakte?

Vrste katarakte se mogu klasifikovati prema MESTU ZAMUĆENJA unutar sočiva, stepenu zamućenja sočiva ili samom uzroku katarakte.

Zamućenje sočiva može se desiti u samom jezgru, u tom slučaju govorimo o „nuklearnoj katarakti“ ili „nuklearnoj sklerozi“. Ako se zamućenje javlja samo u korteksu sočiva, katarakta se naziva „kortikalna katarakta“.

Ukoliko je gubitak prozirnost sočiva prvenstveno u ili u blizini kapsule, koristi se izraz „subkapsularna katarakta“.

Lokacija zamućenja takođe se može definisati kao prednja ili zadnja, centralna ili periferna. Zamućenje sočiva često može uticati na više delova sočiva.

Katarakta koja nastaje u starijim godinama naziva se „senilna katarakta‘“.

Katarakta koja se razvija u zadnjem subkapsularnom području je kao zadnja subkapsularna katarakta i češća je u mlađim starosnim grupama. Obično je vezana za neka stanja ili oboljenja ili uzimanje lekova.

Bilo koji stepen gubitka normalne prozirnosti sočiva naziva se katarakta. Što su sočiva zamućenija, to je stepen katarakte napredniji.

Katarakta može biti blaga, umerena ili teška. Može biti rana ili uznapredovala.

Ako je sočivo potpuno neprozirno, naziva se „zrela katarakta“. Svaka katarakta koja nije neprozirna se stoga naziva „nezrelom kataraktom“.

Koji su simptomi katarakte?

Možda nećete primetiti nikakve simptome kod rane katarakte. Kako katarakta napreduje, primećuje se smanjenje jasnoće vida, odnosno vid postaje zamućen, što se ne može u potpunosti ispraviti naočarima.

Dolazi do gubitka osetljivosti na kontrast, tako da su senke i vid u boji manje živopisni. Takođe možete doživeti uznemirujući odsjaj, kao i areole oko izvora svetla. Noćni vid će biti smanjen.

Kod određenih vrsta katarakte može se uočiti dvostruki vid na oku sa  kataraktom. Neki pacijenti primećuju česte promene dioptrije i mogu biti svesni da im se vid iz blizine poboljšava kako im vid na daljinu opada.

Katarakta ne uzrokuje nelagodnost ili bol u oku niti menja spoljni izgled oka.

operacija katarakte beograd

Kako se leči katarakta?

Ljudi sa ranom kataraktom mogu primetiti promenu dioptrije,pa često menjaju naočare. Zbog smetnji sa zablještenjem, otežana je noćna vožnja.

Međutim, jedini mogući način lečenja katarakte je hirurško uklanjanje zamućenih sočiva. Hirurška intervencija se predlaže ako pacijent izgubi sposobnost da obavlja neophodne svakodnevne aktivnosti, poput vožnje, čitanja ili gledanja računara ili video ekrana, čak i sa naočarima. Postoji realno očekivanje da će se vid poboljšati kao rezultat operacije.

Pošto je sočivo oka neophodno da bi se tačno fokusiralo svetlo na površinu mrežnjače, uklanjanje katarakte podrazumeva uklanjanje sočiva, savremena operacija katarakte kombinuje uklanjanje sočiva i postavljanje novog veštačkog sočiva u oko.

Danas bi trebalo izbaciti stare hirurške pristupe, zato što se fakoemulzifikacija obavlja već od sredine sedamdesetih godina XX veka, a sa nastankom Svetog Vida ova savremena hirurgija je postala dostupna i našim ljudima u zemlji.

Rez je mali, sočivo savitljivo i po izboru i nalazu na oku može biti mono ili multifokalno.

Ovo poslednje vas lišava zavisnosti od naočari za blizu i daleko i predstavlja izvanredan izbor i mogućnost.

Operacija katarakte je izuzetno sigurna i efikasna, poboljšavajući vid kod velike većine pacijenata.

Većina pacijenata treba da ograniči svoje aktivnosti na samo nekoliko dana, a vreme oporavka je kratko.

Specijalna bolnica Sveti Vid je uveliko prepoznatljiva u svetu oftalmologije zahvaljujući najsavremenijim metodama operacije katarakte, koju izvode hirurzi najvišeg ranga.