Kako da se oslobodite naočari? Ovo je pitanje koje mnogi ljudi postavljaju kada su umorni od nošenja naočara svakog dana, a savremeno doba donosi mnoge zahteve, ubrzan tempo života, brže odluke, fleksibilnost. Ali i pruža neverovatne mogućnosti.

Ono što se u ovakvom životnom ubrzanju i dinamici nameće kao opterećenje, jeste stalno traganje za naočarima, za blizinu, za daljinu, za vožnju, i sve se mora izvesti velikom brzinom… a gde je vreme za odmor, razonodu i sportske aktivnosti.

U najproduktivnijem, a možda i najsrećnijem periodu života, kada se okrećemo sebi, kada smo najaktivniji u poslu, kada se čini da se sve dovelo na neko svoje mesto, ostaje nam stalno opterećenje. Mobilni telefon je postao naš neraskidiv deo, ali na žalost, teško se vide brojevi.

U određenim godinama života, dešavaju se fiziološke promene u oku. Negde posle 40. godine, oko gubi sposobnost fokusiranja i izoštravanja slike na blizinu. Tada naočare za čitanje postaju neminovnost.To nazivamo presbiopijom. Kod kratkovidih osoba, mali minus, na neko vreme može kompenzovati ovo slabljenje akomodacije.

 

 

Šta uraditi u slučaju gubitka akomodacije?

Kod gubitka akomodacije, dakle u presbiopiji, laser neće korigovati  dioptriju za blizu, već samo na daljinu.

Stoga, ako se pitate kako da se oslobodite naočari, jedna od najoptimalnijih mogućnosti je potpuna korekcija dioptrije hirurgijom zamene sočiva sa implantacijom odgovarajućeg intraokularnog, multifokalnog sočiva. Ova vrsta sočiva će pomoći u kompenzaciji nedostatka akomodacije u oku i vratiti mogućnost čitanja na svim udaljenostima, što će učiniti vaše oči mladim kao ranije.

Nije neophodno da postoji katarakta, odnosno zamućenje biološkog očnog sočiva, niti čekati da katarakta sazri da bi se preduzela ova refraktivna hirurška procedura.

Ukoliko postoji potreba za naočarima za čitanje, a ne želite ih, dovoljan je razlog da donesete odluku o hirurgiji korekcije dioptrije sa implantacijom multifokalnih intraokularnih sočiva.

Šta podrazumeva hirurgija zamene sočiva?

Hirurgija zamene sočiva je neraskidiv deo refraktivne hirurgije, veoma komforan za pacijenta, u lokalnoj anesteziji, za svega 5-7 minuta, sa malim rezom, koji se spontano zatvara, odmah, bez šava.

To je jednodnevna hirurgija, bez ostajanja u bolnici (out-patient). Operacija na oba oka, u istom aktu se savetuje, zbog potpunog komfora i binokularnog vida odmah.

Izbor intraokularnog sočiva za implantaciju zavisi od prethodne refraktivne greške – kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma,  kao i dioptrije za blizinu koju pacijent ima preoperativno.

To znači da je moguće implantacijom multifokala korigovati i astigmatizam (multifocal toric).

Kod mladih pacijenata sa kataraktom, akomodacija se gubi, pa na ovaj način, implantacijom multifokala, postižemo “rehabilitaciju“ rano izgubljene akomodacije. Efekat je trajan. 

Imajte veći komfor pri čitanju i kretanju.

Veća funkcionalnost sa novim generacijama multifokalnih intraokularnih sočiva i sočivima proširene dubine fokusa.

 

Specijalna bolnica Sveti vid

Samo u Beogradu, Dobračina 27

069-328-37-37
011-328-37-37