Najčešće smetnje kod predškolske dece se mogu rešiti, ako se na vreme obratite oftalmologu. To su razrokost/skretanje očiju – strabizam i greške refrakcije, odnosno dioptrija. Kada se rano reaguje, a to znači već sa nekoliko meseci kod strabizma, i od treće do pete godine deteta kod pojave dioptrije, u velikom procentu imate izlečeno dete, koje će imati odnegovanu funkciju vida, bez ikakvih smetnji kasnije u školovanju i životu.

Ukoliko se propusti, što se u našem okruženju najčešće vidi na žalost, imate gore opisane dramatične situacije, kada se roditelj tek u školskom dobu deteta suočava sa slabovidošću koja će ostati za ceo život. U tom uzrastu operacija strabizma, ili laserska korekcija dioptrije, ako je u pitanju netretirana slabovidost, neće pomoći u dobijanju bolje vidne oštrine.

Kada se kod male dece primenjuje laserska korekcija dioptrije?

Laserska korekcija dioptrije kod dece predškolskog uzrasta nije nova stvar.

U primeni je od sredine devedesetih godina XX veka, dakle gotovo četvrtinu veka. Kod ovih mališana, laser se radi samo u strogo definisanim situacijama. Kod odraslih mladih ljudi, laser se koristi u korekciji dioptrije, kada se žele osloboditi svojih kontaktnih sočiva i naočari iz raznih razloga.

KOD DECE – KADA MORA, zato što će u protivnom ostati slabovidost za ceo život.To su situacije kada detetu naočare ne mogu pomoći, a kontaktno sočivo ne može da koristi, zbog uzrasta!

sveti vid - najčešći problemi kod dece predškolskog uzrasta

Pedijatrijski svetski centri se odavno bave ovom problematikom

U našem okruženju, na žalost, ne postoji svest o tome, pa se roditelji najčešće zaplašuju, i odlaže se problem za kasnije. Kada vam dođe dete, kod koga je propušteno da se ispravi dioptrijski problem na vreme, negde oko treće/četvrte godine, i pojavi se u 18-oj godini, sa visokom dioptrijom, na jednom oku, nekorigovanom od ranije adekvatno, tada zaista laser ne može popraviti vidnu oštrinu.

Korekcija dioptrije je jedna stvar, a oštrina vida koja proizilazi iz te korigovane dioptrije je nešto drugo. Naš zadatak je da popravimo tu oštrinu vida, bilo čime-naočarima, kontaktnim sočivom. Ili laserom. U nekim situacijama, kada je greška takva da se ne može popraviti naočarima, laser je rešenje.

Dakle, kod dece, nije cilj laserske korekcije – nula dioptrija, već izoštravanje vida, koji će se možda kasnije još više popraviti dodatnom malom dokorekcijom naočarima. Svakako da će naočare biti prijatnije sa dioptrijom jedan, umesto 7!

Domaća oftalmologija kod nas ne poznaje i ne bavi se laserkim korekcijama kod dece predškolskog uzrasta. Zato i nastaje problem, jer roditelji lutaju, i gube vreme u zabludama, da ne mogu ništa preduzeti. 

Najčešće se kod takve dece, pregled radi površno, zato što je dete unapred predodređeno da će ostati sa neadekvatnom korekcijom.

Refraktivna hirurgija u dečjem uzrastu je subspecijalistička oblast pedijatrijske oftalmologije, vezana samo za referentne centre.

Najčešće smetnje kod predškolske dece - uzroci i rešenja

Sveti Vid – svetski centar za dečju oftalmologiju sa dugogodišnjim iskustvom i brojnim priznanjima u svetskim oftalmološkim krugovima

Sveti Vid je jedan od svetskih centara koji se bavi dečjom oftalmologijom, na čelu sa prof. dr Rudolfom Autratom, koji se ovom problematikom bavi dugi niz godina, među prvima u svetu posvećen ovom problemu, a danas sa velikim brojem publikacija i najvećih priznanja u svetskim oftalmološkim krugovima u oblasti dečje oftalmologije.

Cilj nam je bio da popunimo praznine koje postoje na domaćem terenu. To je odavno bila vodilja SVETOG VIDA i otuda uvođenje savremenih stavova na naše podneblje.

Naša zemlja je pre nastanka SVETOG VIDA bila na nivou zastarelih zahvata u operacijama katarakte, tada već davno napuštenih u svetu. Uveli smo vrhunsku hirurgiju katarakte, vrhunsku hirurgiju glaukoma, vitreoretinalnu i makularnu hirurgiju, laserske korekcije.

Žalosno je bilo dopustiti da naša deca ovde, za minimalne probleme koji se lepo mogu otkloniti u ranom uzrastu, stasavaju u mlade ljude, kojima će mnogo štošta u životu biti uskraćeno zbog slabog vida.

Uveli smo savremenu dečju oftalmologiju, i odgajili generacije mališana, koji su sada odrasli, uspešni ljudi.

Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje sjajne rezultate u postizanju bolje vidne oštrine, odnosno smanjenju slabovidosti kod dece, praćeno dugi niz godina. DUGOGODIŠNJA PREDANOST PRAVIM PRINCIPIMA SAVREMENE OFTALMOLOGIJE I VISOK NIVO OČNE HIRURGIJE, SVRSTALI SU SVETI VID U NIZ REFERENTNIH USTANOVA U SVETU.

Nedavno je SVETI VID dobio još jedno veliko priznanje, Nagradu za postignute rezultate u dečjoj oftalmologiji, uručeno na evropskom kongresu udruženja za refraktivnu hirurgiju i hirurgiju katarakte.

Savet roditeljima

  • Reagujte na prve znake svog deteta, da li reaguje na svetlo, prati pogledom, hvata igračke, kako se kreće.
  • Ukoliko vam se učini da oko skreće, obavezno tražite oftalmologa. Skretanje oka nije prirodno, i ne čekajte da prođu godine da se samo ispravi.
  • Primiče se televizoru, krivi glavu kada fiksira pogledom.
  • Bela zenica.
  • Ukoliko mu smeta svetlo.

Deca sa ispravljenim nedostacima u vidu u ovako ranom uzrastu, postaju zadovoljnija, saradljivija, spretnija i srećnija!