Laserska korekcija dioptrije je procedura koja traje svega par minuta po oku, a kojom se trajno uklanja dioptrija bez potrebe za nošenjem naočara. Laserska korekcija dioptrije se primenjuje kod dece i odraslih osoba.

Laserska korekcija dioptrije kod odraslih

Evo zašto se i kada primenjuje laserska korekcija dioptrije kod odraslih:

  • Onda kada osoba ne podnosi kontaktna sočiva, kao i u slučaju iritacije, alergije i suvog oka.
  • Kada naočare ne mogu korigovati postojeću dioptriju, usled razlike u dioptriji na oba oka, kada je dioptrija previsoka i kada je data slabija dioptrija u naočarima.
  • Ukoliko postoje profesionalni i lični razlozi, usled kojih naočare nisu optimalno rešenje.

laserska korekcija dioptrije sveti vid

Laserska korekcija dioptrije kod dece

Ova procedura primenjuje se kod svih rano otkrivenih „ambliogenih mana“, odnosno dioptrija koje će za posledicu imati trajnu slabovidost, ukoliko se adekvatno – rano – ne koriguju.

To znači onda kad se naočarima ne postiže adekvatna vidna oštrina, onda kada je to najvažnije, dakle do sedme-osme godine života. Zato je neophodno da deca budu pregledana već sa dve-tri godine, kako bi se na vreme uočio problem, te i rano korigovao.

Najteža situacija koja dovodi do slabovidosti je anizometropija, razlika u dioptriji na oba oka, koju je teško rešiti naočarima. Upravo se ovde prave najčešće greške. Odluka se odlaže za period nakon 18. godine, navodno zbog razvitka vida. Međutim, upravo ovde neće doći do razvoja vida, jer oko sa većom dioptrijom neće biti u potpunosti korigovano naočarima – jedno oko vidi dobro, drugo slabo, slika na oba oka je različita (anizeikonija), te u kasnijim godinama na tako slabovidom oku laserska korekcija će ”skinuti dioptriju”, ali neće značajno popraviti vidnu oštrinu. To oko ostaće slabovido usled kašnjenja sa korekcijom dioptrije.

laserska korekcija dioptrije beograd

Zato je opasno roditelje dovoditi u zabludu da se u ovakvim situacijama, kada naočare ne daju rezultate, čeka do 18. godine. U slučajevima manjih dioptrija, deci se svakako daju naočare.

Laserska korekcija dioptrije se u dečijem uzrastu treba shvatiti kao način da se dioptrija koriguje, kao što se to čini pomoću naočara ili kontaktnog sočiva. Onda kada naočare i sočivo ne daju rezultate, laser je neizostavan, jer se problem neće sam rešiti. Kod školaraca koji odbijaju da nose naočare ili kontaktno sočivo, iz ličnih razloga ili zbog opredeljenosti ka nekom sportu, laserska korekcija dioptrije je opcija broj jedan za trajno rešenje.