Operacija na mrežnjači kod ablacije spašava vid. Vitreoretinalnu hirurgiju, odnosno operacije na zadnjem segmentu oka, na mrežnjači i staklastom telu u Specijalnoj bolnici SVETI VID izvode iskusni evropski hirurzi-profesori sa više od 25 godina hirurškog iskustva što daje najveću sigurnost pacijentu da će ishod operacije biti uspešan .

Mrežnjača (retina) je veoma tanana opna, smeštena u dubini oka koja naleže na prozirno staklasto telo ili vitreus (Corpus vitreus – daje oblik očnoj jabučici) i čini njegov zid. Kompleksne je, slojevite građe – sastavljena iz mnoštva neurosenzornih elemenata, a naleže na sudovnjaču koja je ishranjuje.

operacija na mrežnjači

Nove metode operacija na mrežnjači

Vitreoretinalna hirurgija danas, poput burnog razvoja hirurgije prednjeg segmenta oka, takođe ima svoje potpuno novo ruho sa smanjenjem reza (23 i 25G), bez šava. Mogućnosti vizualizacije zadnjeg segmenta oka, mrežnjače, kao i vitrektomi (nožići u vitrektomiji) izvanredne brzine, a time i preciznosti – kod savremenih aparata za vitrektomiju, daleko su iznad nekadašnjih standarda. Svakako, u cilju da bi se udovoljilo višim zahtevima u ovoj hirurškoj grani, odnosno boljem operativnom ishodu. Stoga se vitrektomija danas jako razlikuje u odnosu na nekadašnji period, a zajedničko je ostalo samo – ime. Problem na makuli – žutoj mrlji, tipa makularne rupe, u skučenim okvirima domaće oftalmologije i dalje važi za inoperabilan, mada se to uveliko uspešno operiše, što potvrđuju i rezultati Specijalne bolnice Sveti Vid. Naravno, potrebno je pacijenta uputiti na vreme. Zahvaljujući stručnjacima Specijalne bolnice Sveti Vid, na ove prostore je uvedena i gasna tamponada u sklopu vitrektomije, kao i mogućnost rane operacije čime se smanjuje broj intervencija i one čine mnogo komfornijim.

Uvedena je i kombinovana procedura, operacija katarakte i vitrektomija, takozvana fako-vitrektomija, gde se u jednom operativnom aktu operiše katarakta (fakoemulzifikacija) i promene na zadnjem segmentu oka (vitrektomija) – u slučaju kada postoji kombinovan problem, najčešće kod dijabetesa. Na ovaj način se postiže brža i bolja rehabilitacija vidne funkcije. Pacijent ostaje u bolnici samo jedan dan. U ovoj vrsti hirurgije oka, kao i u hirurgiji prednjeg segmenta oka, Specijalna bolnica Sveti Vid zauzima zavidno mesto u evropskoj oftalmologiji.

 

Saznajte više o ablaciji mrežnjače OVDE.