Pre nego što se upoznamo sa tri najzastupljenija hirurška pristupa u lečenju ablacije mrežnjače, moramo biti upoznati sa rizicima od nastanka ablacije mrežnjače.

Rizici za nastanak ablacije

  • Kratkovidost, pogotovo visoka (to je vezano za veću dužinu očne jabučice, tj. aksijalnu dužinu oka i istanjenost retine)
  • Urođena rastuća kratkovidost (progresivna miopija) zbog velikih istanjenja mrežnjače kod dece u periodu rasta predstavlja veliki rizik, pa se tu preventivno primenjuje hirurška procedura skleroplastika
  • Urođene degenerativne promene na mrežnjači (retinoshisis, lattice degeneracija, neki sindromi kao Sy Down)
  • Prethodna trauma oka, nekada i stara, zaboravljena, i ranije operacije
  • Kad se ablacija mrežnjače pojavi na jednom oku, postoji mogućnost da će se desiti i na drugom
  • Neke metaboličke i inflamatorne bolesti (dijabetes, uveitis)
  • LASIK korekcija dioptrije, zbog povećanog pritiska na oko u momentu izvođenja procedure (dok recimo tPRK metoda laserske korekcije ne dovodi ni do kakvog kontakta sa okom, te stoga ni provociranja stanja na zadnjem segmentu oka) 

Tri hirurška pristupa

Postoje tri hirurška pristupa u lečenju ablacije mrežnjače: 

  1. Primena serklaža i plombe
  2. Pneumatska retinopeksija  
  3. Vitreoretinalna hirurgija (vitrektomija)

Kod mladih osoba sa početnim stanjem ablacije efikasna je prva, klasična metoda. Postupak se izvodi spolja, bez ulaska u oko, primenom silikonskih tuba koje pritiskom  postižu kontakt sa odvojenom mrežnjačom, dok se laserom ili kriosondom stvaraju pečati da se nalegla mrežnjača održi.

I drugi modalitet se primenjuje kod manjih ruptura, gde se ubacivanjem vazduha ili gasa pukotina zatvara, uz dodatnu primenu lasera ili kriosonde. 

Ali najzastupljenija je treća metoda, vitrektomija. Reč je o intraokularnoj hirurgiji, sa ciljem da se očisti staklasto telo i ukloni razlog zbog kojeg se odvaja mrežnjača. Koriste se endolaser (laser za primenu unutar oka), gas ili silikonsko ulje. 
Upravo su se kod potonjeg hirurškog pristupa poslednjih godina dogodile neverovatne inovacije, sa primenom novih načina vizualizacije tokom operacije. 

Ovo je uveliko postala “hirurgija malog reza“ poput hirurgije prednjeg segmenta oka, u uslovima često lokalne anestezije, bez ostajanja u bolnici. 

Ali, takva vitrektomija zahteva visoku stručnost, hiruršku veštinu i iskustvo, pa je uglavnom ograničena na vodeća imena u oftalmologiji, hirurge koji će savremene tehnološke mogućnosti novih aparata umeti maksimalno da iskoriste, na zadovoljstvo pacijenta.

SPECIJALNA BOLNICA SVETI VID u svom timu ima upravo stručnjake najvišeg ranga u oftalmologiji, nosioce ovih zvanja i ispitivače najvišeg ranga u Evropi i svetu. 

Već 25 godina naša ustanova postavlja nove savremene standarde u oblasti domaće oftalmologije, uvodeći savremene stavove, tretmane, hirurške i dijagnostičke postupke, kao i edukaciju kadra, na najvišem nivou u svetu, u skladu sa zahtevima savremene oftalmologije.

Zakažite pregled i odgovorićemo na sva vaša pitanja.