Egzajmer laser svakako uživa najveću popularnost među refraktivnim procedurama i najmanje je invazivna metoda. Ali zašto je egzajmer laser tako popularan?

Već decenijama je u primeni, kao sigurna procedura, u definisanim indikacijama. 

Predstavlja kompjuterski kontrolisanu primenu hladnog laserskog snopa, zapravo “letećih” laserskih snopova, koji se velikom frekvencom smenjuju po željenoj zoni na rožnjači, prethodno unapred definisanoj, po zadatom modelu i fino je reoblikuju i „poliraju”. 

Tako laser menja prelomnu moć rožnjače u željenu i koriguje dioptriju. Laser koji se primenjuje u “Svetom Vidu”, odlikovan je najvišim oftalmološkim priznanjima u  Evropi, kao najbolji po kvalitetu, preciznosti i sigurnosti (vrhunske laserske intervencije).

Zašto je zovu wow procedura?

Jedan od razloga zašto je egzajmer laser tako popularan je „procedura sa WOW efektom“ koji pacijenti doživljavaju odmah nakon intervencije skidanja dioptrije egzajmer laserom.

Taj uzvik ushićenja (WOW) najčešće čujemo od pacijenata odmah po intervenciji!

Ovim postupkom je ostvarena velika prednost u odnosu na lasik procedure, gde postoji izvestan stepen mogućih komplikacija flapa, i nekoliko meseci i godina nakon lasika.

Od minus 13D do plus 4D

Dioptrijski opseg koji se može korigovati laserom definisan je određenim parametrima koji se pregledom utvrđuju. 

Jedan od bitnih je debljina rožnjače i njena stabilnost. Primenjuje se u korekciji, do oko -13 D kratkovidosti i do oko plus 4 D dalekovidosti (sa astigmatizmom), uz uslov da je rožnjača zdrava i da ima dovoljnu debljiinu. 

Kod tanjih rožnjača, dioptrijski opseg koji se „skida” je manji. Postoji limit, koji podrazumeva da rezidualna rožnjača (nakon lasera) ostane zdrava, što je bitan faktor sigurnosti za pacijenta, o čemu se strogo vodi računa.