Alergije predstavljaju preosetljivost organizma, na pojedine supstance, ili agense, koje nazivamo alergenima. Prisutni svuda oko nas, u kontaktu sa organizmom dolaze preko kože, sluzokože, inhalacije (vazuhom ) ili hranom, kao lekovi, tablete ili venski (npr. antibiotici). Zavisno od načina ulaska, tipa i količine alergena, kao i prethodnog (“ zapamćenog“) kontakta sa istim alergenom, pokreće se alergijski odgovor. Ponekad je ovaj odgovor vrlo dramatičan (anafilaksa), gde predstavlja moguću vitalnu ugroženost, a često dovode do upornih, ponavljajućih epizoda alergijskih manifestacija.

alergije

Predispozicija za nastanak alergijskih manifestacija, zove se atopija. Kod ovih osoba se u kontaktu sa alergenima, brže i lakše pokreće lanac aktivacije na ćelijskom nivou sa osbobađanjem medijatora alergisjkih reakcija, što dovodi do jasnih kliničkih manifestacija. Zavisno od mesta prisustva, odnosno prodora antigena, moguće su pojave alergijskih reakcija na različitim  organima: u nosu (alrgijski rinitis), oko (alergijski konjunktivitis), donjim disajnim putevima (astma), digestivnom traktu, koži (kontakt dermatitis, urtikarija). Zavisno od zahvaćenog organa, simptomi su različiti. Opšte pojave su: svrab, otok, crvenilo i iritacija.

Alergije na oku – alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis (zapaljenje ovojnice oka) je rekurentna preosetljivost, obično udružena sa kijanjem, opstrukcijom disajnih puteva, pojačanom sekrecijom iz nosa. Oko 75% ljudi ima simptome ovog oboljenja.

Mnogi alergeni koji se nalaze u vazduhu dolaze u kontakt sa očima, kao što su: polen, prašina, buđ i životinjske dlake. Drugi uzroci alergije poput nekih vrsta hrane ili uboda insekta takođe mogu dati ozbiljne simptome i na očima. Simptomi variraju od obične urtikarije do anafilaktičkog šoka. Alergiju mogu izazvati i pojedini kozmetički preparati ili lekovi, na primer, konzervans koji se nalazi u kapima za oči.

Koji su opšti simptomi alergije?

Alergija obično počne iznenada kao akutni napad, u vidu umerenog crvenila praćenog snažnim svrabom i potrebom da se trljaju kapci. Oči su uglavnom suzne, što može dovesti do zamućenja vida. Simptomi koji se mogu pojaviti jesu: svrab, osetljivost na svetlost, suzenje, otok i crvenilo kapaka i konjunktive (ovojnice oka), sekrecija iz nosa, kijanje, glavobolja i pospanost.

Na koji način se leči?

Akutni alergijski konjunktivitis (atopisjki konjunktivitis) može se javiti u svim uzrastima, nema sezonski karakter i javlja se rapidno nakon kontakta sa alergenom. Najčešći alergeni su lekovi za oči ili kozmetički preparati.

Simptomi: svrab, osetljivost na svetlost, grebanje u očima, jako suzenje i otok kapaka.

Lečenje: hladni oblozi, lokalni i sistemski antihistaminici, stabilizatori mastocita (medijatora alergijske reakcije), eventualno lokalni kortikosteroidi.

 

Sezonski alergijski konjuktivitis je sezonskog karatkera i javlja se obično u periodu specifičnom za alergije (mart-oktobar). Najčešći uzroci su polen trave i korova. Bolest se obično javlja još u detinjstvu ali se s godinama postepeno smanjuje i gubi. Često je udružena sa alergijom koja zahvata gornje disajne puteve i praćena je kijanjem i curenjem iz oka.

Simptomi: svrab, osetljivost na svetlost, grebanje u očima, intenzivno suzenje, otok kapaka i crvenilo oka.

Lečenje: izbegavanje kontakta sa alergenom, uključivanje lokalnih histaminika, kapi, a kod osoba koje imaju alergijske reakcije svake godine, preporučuje se uzimanje lokalne terapije već od februara.

 

Vernalni konjunktivitis je rekurentna preosetljivost, koja se obično javlja u period pre puberteta, češće kod dečaka, mada su oba pola podjednako zahvaćena. Javlja se u područjima sa toplijom klimom naročito u letnjim mesecima.

Najčešće prestaje u pubertetu, ali u 5% slučajeva traje i kasnije. Neadekvatno lečenje može ostaviti posledice po vid.

Simptomi: jak svrab i potreba da se oči snažno trljaju, izražena fotofobija (dete ne može da drži otvorene oči na suncu), blefarospazam (nemogućnost normalnog otvaranja kapaka) i suzenje.

Lečenje: lokalni antihistaminici, antialergijski lekovi dvostrukog dejstva i kortikosteroidi, klimatizacija prostorija u kojima se spava, eventualno preseljenje u predele sa hladnijom klimom.

 

Atopijski keratokonjuktivitis je hronično alergijsko oboljenje koje osim konjunktive zahvata i rožnjaču. Obično se javlja kod odraslih muškaraca (češće) od 30 do 50 godine. Pacijenti najčešće već imaju neku alergijsku bolest kao što su: atopijski dermatitis (javlja se u periodu pre 2. god.), ekcem ili astma, a ponekad su alergični na neku vrstu hrane.

Simptomi: svrab i crvenilo kapaka, crvenilo konjunktive, suzenje i pečenje, osetljivost na svetlo, priraslice na konjunktivi i zamućenje rožnjače.

Lečenje: antihistaminici (lokalno i sistemski), lokalni antialergijski lekovi dvostrukog delovanja i kortikosteroidi (lokalno i sistemski).

 

U svakom slučaju, nemojte da se lečite sami. Pacijenti obično koriste kortikosteroidne kapi koje olakšavaju simptome ali dugotrajna primena može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Ako se pojave simptomi i sumnja na alergiju, obavezno zakažite pregled kod oftalmologa, a on će predložiti najefikasniji način lečenja.