ThinOptics naočare za sunce nisu obične naočare kojima ćemo olakšati pogled tokom ovih vrelih dana, već mnogo više od toga, a evo i obrazloženja!

Uticaj sunca na organizam je blagotvoran, popravlja raspoloženje, podiže otpornost, omogućuje stvaranje aktivne forme vitamina D, glavni je izvor svetlosti i toplote što je neophodno za život. Ali ipak, u iskazivanju ljubavi prema suncu ne treba preterivati, jer će prekomerna doza dovesti do kontra efekta. Oštećenja od sunca se manifestuju na koži i na oku. Ono što je zastrašujuće danas je porast broja obolelih od tumora kože i oka.

thinoptics naočare za sunce

Velika oštećenja na oku moguća su na svim delovima oka, od rožnjače, preko očnog sočiva, do mrežnjače. Da li su vam poznata solarna slepila ili solarna makulopatija sa trajnim oštećenjem žute mrlje? Ovi strašni momenti se naročito događaju deci koja se „takmiče“ u fokusiranom posmatranju sunca, a gubitak centralnog vida je –definitivan! O ovome se, na žalost malo govori i piše, a i ne shvata se ozbiljno. Rezultat je međutim dramatičan i na žalost trajno nepopravljiv.

ThinOptics naočare za sunce – U kojoj meri pružaju zaštitu očima?

Osetljivost svih očnih struktura na sunce

Koliko vam sunce može biti neprijatelj, jasno se primeti odmah. Iritacije (crvenilo), dehidracija i suvo oko, osećaj stranog tela, manje erozije rožnjače, kao znak keratita – upale rožnjače, čest su pratilac dužeg izležavanja na suncu. Dok sa jedne strane ubija bakterije, virusne infekcije se mogu pogoršati, zbog pada imunološke odbrane. Herpetične infekcije oka se mogu aktivirati, upravo zbog burnih promena u imunološkom odgovoru.

Visoke temperature, dehidriranost, UV zračenje, veliki stepen refleksije zraka sa reflektujućih površina (voda, snežne padine, staklo, …) dovode i do promena i oštećenja u dubljim delovima oka. Produženo izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju, bez adekvatne zaštite, stvara uslove za brzi nastanak katarakte (sive mrene) i degeneracije žute mrlje, ali i melanoma oka.

Naravno, to je samo jedan od rizik faktora u nastanku oštećenja, koji se „umeće“ u fiziološki proces starenja. Oko na žalost pamti lose uticaje, koji se kumuliraju i vremenom nastaju oštećenja. Proces traje godinama, u određenom dobu se ispolji kao katarakta ili senilna makularna degeneracija (AMD), sa defektom u centralnom vidu, pojavom krivih slika i nemogućnošću razlikovanja detalja.

Za razliku od toga, direktna „fototoksičnost“ nastaje kod intenzivnog, fokusiranog pogleda u sunce, sa brzim gubitkom centralnog vida (solarna makulopatija). Katarakta je zamućenje očnog sočiva, sa slabljenjem vida. Može nastati u bilo kom periodu života, a potencira je nekontrolisano izlaganje štetnom zračenju.

Biološko očno sočivo „filtrira zrake“, absorbuje UV zračenje i pri tom vremenom strada. Jedini je lek operacija, a operiše se odmah, kada počne da smeta. Ne treba čekati potpuno zamućenje, odnosno ulazak u stanje „privremenog slepila“.

Koliko je važna zaštita od UV zračenja i plavog dela spektra, govori i činjenica da u izboru intraokularnog sočiva, pri operaciji katarakte, postoji i mogućnost implantacije sočiva sa integrisanim filterom za zaštitu makule (žute mrlje). Zato mislite na vaše oči i posebno oči vašeg mališana.

Naočare za sunce su obaveza i preventiva, po mogućnosti što većih okulara, makar za ono vreme najintenzivnijeg izlaganja sa absolutnom 100% UV zaštitom. Izbegavajte boravak na otvorenom u vreme najjačeg zračenja, nosite šešir sa dubokim obodom i proverite da li ste možda na nekim lekovima koji potenciraju osetljivost na UV zračenje (hinolonski antibiotici, tetraciklini, vitaminski preparati B i A i slično). Naravno, nosite i ThinOptics naočare za sunce.

thinoptics prodaja beograd

Šta treba da znamo kod izbora sunčanih naočari

U izboru naočari za sunce ne sme biti improvizacija. One moraju biti apsolutna zaštita vašeg oka. Stoga, obratite pažnju na sledeće:

  1. Ne kupujte kopije. One nisu jeftine i umesto da štite oko, potenciraju oštećenja. Zatamnjeno staklo ne znači da ima i UV zaštitu. Tražite naočare sa visokim stepenom UV zaštite – 100%. Kod zatamnjenog stakla je zenica šira, pa su dublji delovi oka izlozeniji štetnom zračenju, ukoliko one ne pružaju zaštitu.
  2. Česte su prijave optičkih anomalija “lažiranih“ naočari za sunce, zbog čega se čini kao da gledate kroz prizmu ili da imate dioptriju, zbog izmenjene, uvećane ili iskrivljene slike.
  3. Boja stakala se bira prema osećaju prijatnosti za oko i prema uslovima kada ćete naočare najviše nositi.

ThinOptics naočare za sunce idealne za vozače

Ukoliko sunčane naočare koristite za vožnju, savetujemo tzv. graduirano staklo sa zatamnjenjem kontinuirano distribuiranim od vrha ka donjem delu naočari. Gornji deo je zatamnjeniji i najviše štiti od dolazećih zraka. U donjem delu (ka komandnoj tabli) je zatamnjenje manje. Tako nećete tokom vožnje pri zalasku sunca i u sumrak imati smetnje, a oči će uvek biti pravilno zaštićene.

Boravak na intenzivnom suncu, tokom dana zahteva dobar vid zaštite. Boravak na planini, jezeru, moru, gde postoji veći stepen refleksije, zahteva još veći i drugačiji tip zaštite. Naočare sa   polarizacijom, omogućuju pogled bez naprezanja u sredinama sa hiperrefleksijom i veliki su odmor za oko. Za ovakva stakla se koristi specijalna tehnnologija izrade. U sredini je sloj sa visokim stepenom zaštite, koji odbija refleksiju sa reflektujućih i svetlih površina i poboljšava kontrastnu osetljivost.

Ovaj se sloj ne može izgrebati! Ovakva stakla sa specijalnom zaštitom koriste vodeći sportisti na teniskim terenima i ski stazama. Među poslednjim ponudama je i linija modela za golfere, atletičare i druge zaljubljnike prirode sa izvanrednom prijatnošću pogleda.

ThinOptics naočare za sunce – tanke, fleksibilne i jake, sa polarizovanim staklima, izgledaju sjajno i pružaju maksimalnu zaštitu i štite 100% od UV zraka. Izuzetno tanka aluminijumska futrola omogućava vam da ThinOptics naočare budu uvek uz vas!