Ugradnja multifokala predstavlja vid refraktivne hirurgije kojom se koriguje dioptrija. Na taj način se postiže vid na blizu, na daleko i na srednjoj udaljenosti. Ovo predstavlja izvanrednu mogućnost za ljude u određenim godinama kada postaju zavisni od naočari za blizu (presbiopno doba) da se oslobode ZAVISNOSTI od naočari. Ova hirurška procedura se obavlja u lokalnoj anesteziji, rez je minimalan (2mm), nema sava, bezbolna je i traje 10-ak minuta.

ugradnja multifokala beograd

Radi ponovnog uspostavljanja binokularnog, stereo vida, rade se oba oka u istom aktu. Ista hirurška procedura se primenjuje kod operacije katarakte, pri čemu izbor ovog multifokalnog intraokularnog implanta (sočiva) jeste izvanredan izbor i za pacijente sa kataraktom, kao i za one sa prozirnim sočivom, a sa dioptrijskim problemom. To znači da neko ne mora da ima kataraktu da bi se rešio zavisnosti od naočari u određenim godinama nakon 50-te godine.

Pogresno je uverenje da pacijenti sa kataraktom prilikom operacije katarakte moraju da imaju monofokalni implant (intraokularno sočivo). To znači da pacijentima već u startu slede naočare  za daljinu ili za blizinu nakon operacije katarakte, ukoliko se bude izabrao monofokalni implant. Sa multifokalnim intraokularnim sočivom dobija se sloboda pogleda bez zavisnosti od naočari za blizinu, za daljinu i za srednju distancu.

Šta su multifokalni implanti (intraokularna sočiva)?

Savremena oftalmologija danas pruža mogućnosti da se za svakog pacijenta ponaosob odabere odgovarajuće multifokalno intraokularno sočivo. Postoji više vrsta, zavisno od stanja oka, kao i od profesije pacijenta. Dok ugradnja trifokalnog intraokularnog sočiva zahteva da sve očne strukture budu apsolutno zdrave (očno dno, rožnjača), za ljude sa nekim iregularnostima na očnom dnu ili rožnjači, postoji varijanta intraokularnih sočiva koja toleriše ovu vrstu iregularnosti, a takođe pruža komfor u vidu na više fokusa – multifokal sa produbljenim opsegom fokusa – EDOF (npr. pacijenti posle LASIK-a).

ugradnja intraokularnih sočiva beograd

Kako se izvodi procedura ugradnje multifokalnih sočiva?

Ugradnja multifokala se izvodi hirurški u lokalnoj anesteziji, najčešće je binokularna procedura (oba oka u istom aktu). Kroz mali rez od 2mm minijaturnim instrumentima se radi usisavanje bioloških sočivnih masa i ubacivanje kroz isti mali rez prethodno odabranog malenog savitljivog intraokularnog implanta koji se u prostoru zadnje kapsule ‘’otvori poput kisobrana’’ i zauzme prostor prethodnog biološkog sočiva. Minijaturni rez od 2mm spontano zarasta, nema šava posle operacije (nema postoperativnog astigmatizma) i pacijent odmah ide kući nakon operacije.

Ko je dobar kandidat za ugradnju multifokala?

Ugradnja multifokalnih sočiva je dobar izbor i za pacijente sa kataraktom, kao i za one sa prozirnim sočivom (bez postojanja katarakte), a sa dioptrijskim problemom. Dakle, nakon 50-te godine kada se javi potreba za naočarima za čitanje (presbiopno doba) čak i kada ne postoji katarakta, radi se implantacija multifokalnih sočiva da bi se osoba rešila zavisnosti od naočari.

ugradnja multifokalnih sočiva

Koje su prednosti multifokalnih sočiva?

Primarna prednost ugradnje multifokala je poboljšani kvalitet života pacijenta. Trajni implanti sočiva eliminisaće potrebu za korektivnim naočarima, što pruža brojne pogodnosti pacijentima koji uživaju u aktivnom načinu života ili onima koji jednostavno ne vole da nose naočare.

Takođe nije potrebno održavanje ili rutinska zamena kontaktnih sočiva. Rezultati ugradnje multifokalnih sočiva su trajni. Za razliku od kontaktnih sočiva, multifokalna intraokularna sočiva ne zahtevaju dodatnu negu ili rutinsku zamenu.

Kako izgleda postoperativni oporavak?

Odmah nakon operacije, pacijent isti dan ide kući. Nema ostajanja u bolnici. Nema pokrivanja oka, dobija se zaštitna ‘’školjka’’ sa otvorima kroz koju pacijent može da gleda. ‘’Skoljka’’ je na oku do sutradan do prve kontrole.

Lekar će vam prepisati lekove i kapi za oči kako biste smanjili nelagodnost i sprečili infekcije. Potrebno je redovno ukapavati kapi. Zabranjeno je trljanje ili pritisak na oči. Već nakon 2 dana pacijent može da se vrati svom poslu (kancelarijski posao), zabranjuju se teški fizički poslovi, teretana i sport, par nedelja nakon operacije.

Specijalna bolnica Sveti Vid je ovu vrstu hirurgije uvela na prostore bivše Jugoslavije pre više od 20 godina. Tokom dve decenije bolnica Sveti Vid je više puta nagrađivana na kongresima u inostranstvu za ovu vrstu hirurgije. Između ostalog, bolnica Sveti Vid je začetnik binokularne simultane operacije katarakte (oba oka u istom aktu), što je danas prihvaćeno širom sveta.

U specijalnoj bolnici Sveti Vid ugradnja multifokala se obavlja potpuno savremenom metodom i sa vrhunskim rezultatima.