Operacija katarakte za slobodu pogleda može biti jedna od najboljih odluka koje ste ikada doneli za zdravlje svojih očiju.

Katarakta je zamućenje sočiva koje se leči isključivo operativnim putem, ultrazvučnom metodom /fakoemulzifikacija/. 

Zahvaljujući ovoj metodi nije potrebno odlaganje operacije i čekanje da se sočivo potpuno zamuti jer je tada operativni tok duži i oporavak sporiji. Savet je da se katarakta operiše u što ranijem stadijumu – čim pacijentu počne da smeta.

 

Zašto je važno kataraktu operisati što ranije?

Ranom operacijom katarakte, bez čekanja sazrevanja, izbegavaju se brojne komplikacije i omogućuje brza postoperativna rehabilitacija vida, bez ostajanja u bolnici.

Kod uznapredovale katarakte očekuje se sporiji oporavak: mutan vid prvih dana, zbog prolazne pojave otoka rožnjače, ali se pod primenom adekvatne terapije vid oporavi.

Poboljšanje vida nakon operacije zavisi od stanja na očnom dnu. Kod tvrdih katarakti, gde je sočivo potpuno zamućeno, očno dno nije moguće videti. Pregled očnog dna se može uraditi tek nakon uklanjanja katarakte.

 

Kod starijih osoba mogu postojati degenerativne promene u makuli (žutoj mrlji), promene na krvnim sudovima očnog dna koji mogu ograničiti funkcionalni dobitak nakon operacije katarakte. 

Takođe, bubrenje i raspadanje zamućenog sočiva koje traje dugo, može imati trajne posledice (uveitis, glaukom,…).

Iza guste katarakte eventualne promene na očnom dnu, nastale u udruženim bolestima oka (diabetes, glaukom, makularna oštećenja,…) se ne mogu detaljno objektivno videti, pa ni blagovremeno delovati. Time vidna funkcija biva trajno oštećena.

Operacija katarakte za potpunu slobodu pogleda će osvežiti vaš vid i omogućiti vam da uživate u detaljima sveta oko sebe koje ste možda godinama propuštali.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji – anestezija kapima, traje oko 10 min za svako oko i može se planirati operacija na oba oka istog dana – binokularna hirurgija katarakte.