Ovu vrstu hirurgije izvodi jedan od najiskusnijih evropskih hirurga – profesora sa preko 30 godina iskustva u ovoj oblasti sto je najveca garancija pacijentu da ce ishod hirurgije biti uspesan.

Minijaturni xen-gel implant u minimalno invazivnoj hirurgiji glaukoma

Najnoviji implanti u obliku gela, minijaturni, savitljivi, atraumatski, predstavljaju korak dalje u evoluciji hirurgije glaukoma.
Još davno je nastala ideja o korišćenju gel implanata koji će modifikovati tradicionalne hirurške pristupe i omogućiti tretman oboljenja u početnoj i umerenoj fazi.
SPECIJALNA BOLNICA SVETI VID uvela je hirurgiju glaukoma u novu epohu, menjajući stare, neefikasne hirurške pristupe. Davnih godina bila je to nepenetrantna duboka sklerektomija sa primenom SK gela, a sada je primena novih gel implanata, u hirurškom postupku koji se odvija kroz minijaturni rez, koji odmah zarasta.

Kroz minijaturni otvor na rožnjači, od 2 mm, kao za miniinvazivnu hirurgiju katarakte, ubaci se minijaturni injektor u kome je gel – implant, od svega 6 mm dužine, i 45 microna širine, savitljiv.
Implant se „minijaturnom iglom“ dovodi u prostor ispod konjunktive (vežnjače) u kome ostaje. Na taj način je omogućena „pomoć“ u oticanju očne vodice u prostor van oka, gde se odvodi normalnim venskim putem.
Prednost ove nad svim ranijim metodama jeste da nema otvaranja oka, nema implantacije „spolja“, već se čitav postupak odvija unutar oka – ab interno.

Ova procedura se ne preporučuje u terminalnim, jako odmaklim stanjima sa velikim oštećenjima živca i velikim gubitkom vidnog polja. Najbolji efekat hirurgije je u početnim i umereno odmaklim stadijumima, onda kada jedna vrsta kapi ne može da zaustavi oboljenje, kod takozvanih „upornih glaukoma“, „otpornih“ na standardnu terapiju i nakon ranije hirurgije, koja nije dovela do rezultata.
Oboljenje treba pratiti, i za to postoje savremene imaging metode, OCT pre svega.
Optička tomografija je objektivni pokazatelj stepena oštećenja i omogućuje uporedjivanje sa prethodnim stanjem, dakle objektivno pokazuje da li bolest napreduje.
U tom slučaju treba planirati adekvatan hirurški zahvat, pre nego nastanu opsežna definitivna oštećenja i gubitak vida.
Često se u slučajevima sa kataraktom i glaukomom, pri operaciji katarakte savetuje kombinovana procedura, u kojoj će se, ubaciti Xen implant i time stabilizovati očni pritisak, kroz isti rez kroz koji će se implantirati i intraokularno sočivo. Rez je mali, samozarastajući. Nema ostajanja u bolnici.